Cikkek

Martinez Andrea

2024. január 22.

Bár igazi nyári fűszer, mégis érdemes kipróbálni az unalmas januári hidegben. Ugyanis illóolaja élénkítő és stimuláló hatással bír. Gyorsan növeli az éberséget és az energiaszintet, amire nagy szükségünk lehet így tél közepén.



Felejthetetlen illatú növény, használata élvezetes gasztroélményt nyújt. Rendkívül frissítő és élénkítő hatása miatt, ha megérezzük illatát, frissességre és tisztaságra asszociálunk. Nem véletlen nagy népszerűsége a gasztronómiában: abszolút pozitív várakozásokat kelt az elénk tett étel iránt. Leveleit a nép körében már régóta gyomorbántalmaknál, étvágytalanságnál használják.

A konyha leginkább szószokhoz, mártásokhoz, likőrökhöz, édes ételek díszítésénél használja. A menta illata a salátákhoz vagy húsételekhez adva érzéki dimenziót ad az ételnek, és kellemes kontrasztot teremt más ízekkel. 

Ha levelét kezeddel

összemorzsolgatod,

Párizs parfőmje helyett

ez lesz az illatod.


S éjjel, ha még nem alszol,

s felém nyújtod kezed,

álmomban menta-réten

vándorolok veled.

(Áprily Lajos: Menta)


Borsóleves galangállal, borsmentával, tőkehallal és mangalicasonka chipssel

Gyurik Gábor receptje



Hozzávalók: 70 dkg borsó, 60 dkg tőkehal, 1 l szárnyas alaplé, 3 fej sonkahagyma, 1/2 dl extra olíva, 1 l tej, 1 csokor borsmenta, 1 kk galangál, só


Elkészítése:

A hagymát félkarikára vágjuk és az olíván megfuttatjuk. Felöntjük az alaplével és a tejjel, ekkor tesszük hozzá a borsót. Felforraljuk, sóval ízesítjük. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a mentát és a galangált (gyömbérhez hasonló fűszer). Turmixgépben simára pürésítjük, majd átszűrjük egy sűrű szitán. A tőkehalat kb. 5 dkg-os darabokra vágjuk, majd a bőrös felét ropogósra sütjük. A sonka szeleteket 150 °C-os sütőben 10-15 percig sütjük 2 szilikon lap között.


KACSANYAK MENTÁS-PETREZSELYMES KUSZKUSZSALÁTÁVAL

Hozzávalók: 50 dkg főtt kacsanyakhús, 20 dkg kuszkusz, 1/2 dl olívaolaj, 6 csokor petrezselyem, 1 csokor menta, 20 dkg paradicsom, só, bors


Elkészítése:

A kacsanyakból hagyományos módon húslevest főzünk. Ezután a nyakakról lebontjuk a húst és szálakra tépkedjük. A kész levest forralással koncentráljuk, és ezzel ízesítjük a kacsanyakszálakat. A kuszkuszt enyhén megpirítjuk, és felöntjük forrásban lévő fele víz és fele húsleves keverékével (a folyadék a kuszkusz mennyiségének kétharmada legyen). Lefedjük és egy perc múlva villával alaposan elkeverjük. Tegyünk hozzá olívaolajat, finomra vágott mentát, jó sok petrezselymet és apróra vágott paradicsomkockát. Ízesítsük sóval, borssal.


Fotó: AdobeStock, Burger Barna, Sebestyén László


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek