Barna Ádám élete összekapcsolódik Mezőberénnyel: itt született, tanult és bárhol van a világban, ide látogat haza.
"Mezőberényhez való kötődése, országos és nemzetközileg is elismert gasztronómiai tevékenysége, mindezeken keresztül Mezőberény jó hírnevének öregbítése érdemeként, a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként, erkölcsi elismerésként a mezőberényi képviselő-testület Barna Ádám Michelin-csillagos séfnek a „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta."
Ahogy azt magazinunkban többször is megírtuk, Barna Ádámot a Michelin-csillag az az esztergomi 42 Étteremben érte. 2023 januárjában erről így nyilatkozott:
„Ha jellemezni kellene a konyhát, azt mondanám, kortárs, intenzív, sokszínű, dinamikus, ami nem a biztonsági játékot preferálja. A vendég előtt kinyílik a világ a tányérokra tálalt ételekkel, de közben azért itthon is marad, hiszen akadnak ismerős ízélmények. Van például egy főételünk, erre nemegyszer mondták a vendégek, hogy a magyar pörkölt általuk kóstolt legjobb átirata. Megjelenik a tányéron a japán tataki, az uborkasaláta szintén japán stílusú, a hús amerikai, a fűszerpaszta koreai, a kovászos kenyér viszont magyar – mondja Barna Ádám. – Sok Michelin-csillagos étterembe járunk, hogy élményeket szerezzünk, a konyhánk pedig azt mutatja, ahogy két vidéki ember a világot látja. Ami szerintem elhozta nekünk a csillagot, az az, hogy a vidéknek és a nagyvilágnak a metszetét Ádám jól nagyon eltalálta – egészítette ki Ádám szavait a 42 Étterem tulajdonosa, Varga Sándor.