Ruprecht László receptje
2024. szeptember 26.600 g tej
120 g kukoricadara
4 db kaffir lime levele
2 db thai citromnád
1 db vaníliarúd
40 g barna cukor
150g habtejszín
200 g szőlő
120 g feketecseresznye-lekvár
1 dl meggyszörp
1 szál rozmaring
1 db citrom
1 dl tokaji aszú
60 g zölddió-befőtt
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a félbevágott és kikapart vaníliát, cukrot, lime-levelet és a citromnádat. Amikor felforrt, levesszük a tűzhelyről és visszahűtjük kézmeleg hőmérsékletűre.
Ha visszahűlt, kivesszük belőle a lime-levelet, a citromnádat és a vaníliarudat. Hozzáadjuk a kukoricadarát és kb. negyven percig szép lassan főzzük, amíg krémes állagú lesz. Ezután kihűtjük, majd felvert tejszínhabbal lazítjuk.
A szőlőszemeket félbevágjuk, és édes tokaji aszúban egy éjszakára bepácoljuk, majd leszűrjük. A feketecseresznye-lekvárt meggyszörppel és a tokaji aszúval kikeverjük, citromlevet adunk hozzáés friss rozmaringot adunk hozzá, illetve hozzákeverjük a szőlőszemeket.
Tálaláskor a krémre tesszük a szőlőragut, zölddió-befőttel díszítjük.