A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Paszternákpüré zsályás pulykasülttel

Gyepes Gabojsza receptje

2020. július 30.

A PÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg paszternák
  • 1 l zöldség- vagy húsalaplé
  • 80 ml kókusztej
  • 1/2 vaníliarúd
  • só, frissen őrölt rózsabors

A ZSÁLYÁS PULYKASÜLT
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg pulykamellfilé
  • 2–3 ek olívaolaj
  • 7 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 8-10 levél friss zsálya
  • só, frissen őrölt bors


A tálaláshoz: fél gránátalma magjai és kevés korianderzöld

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A paszternákot meghámozzuk, felszeleteljük és a zöldség- vagy húsalaplében puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlé egy részét megtartjuk. A paszternákot összeturmixoljuk a kókusztejjel, belekeverjük a fél vaníliarúd kikapart magvait, ízesítjük sóval, rózsaborssal.

Ha túl sűrű lenne, igazítunk az állagán egy kevéssel a félretett főzőléből.

A pulykamellet 6 órára 6%-os sóoldatba merítjük (1 liter vízben feloldunk 60 g sót), majd 1 órára jeges vízben pihentetjük, ettől különösen szaftos lesz, ha nem sütjük túl.

Leszűrjük, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, felszeleteljük, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. Egy méretes serpenyőben összemelegítünk 50 g vajat 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, beletesszük a késsel szétlapított fokhagymagerezdeket, majd 1-2 perc elteltével kivesszük a fokhagymát, és beletesszük a húst meg a zsályaleveleket.

Oldalanként 3-4 percig sütjük, kivesszük, és alufóliával letakarva pihentetjük, melegen tartjuk.

A serpenyőbe öntjük a bort, fakanállal fellazítjuk a letapadt ízes pörcöket, majd beleolvasztjuk a maradék vajat, és hagyjuk a bort elforrni, az ízeket összesimulni.

TÁLALÁS:
A sültet meglocsoljuk a szafttal, a paszternákpürére tekerünk egy kevés rózsaborsot, megszórjuk gránátalmamaggal és kevés, friss korianderzölddel.



paszternák , zöldségalaplé , kókusztej , vaníliarúd , pulykamellfilé , olívaolaj , vaj , száraz fehérbor , fokhagyma , zsálya , gránátalma , korianderzöld