Saly Noémi receptje
2016. szeptember 7.- 1 kg zsenge főzőtök
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- só
ESZKÖZÖK:
éles kiskés, kanál, félliteres üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A tököt meghámozzuk, kibelezzük, húsát 1-2 centis csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A szálára vágott hagymát megdinszteljük az olajban, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a tököt, a sót és a fűszerkeveréket. Annyi lé kell majd, amennyi jól ellepi, ha a tök nem enged eleget, kis vízzel pótoljuk 10-15 perc kell neki, vigyázzunk, ne főzzük túl, hiszen még az üvegben is lesz egy kis ideje puhulni. Nagyon forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, mehet a dunsztolókosárba.
Kihagyható a fokhagyma, cserébe az alapozásba tehetünk egy-két zöldpaprikát, és jókat lehet játszani a fűszerekkel is. Az eredeti provence-i keverékben (ami készen kapható) sok minden van: kakukkfű, bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring, majoránna, zsálya, kapor, turbolya, tárkony, lestyán, borsika és babér – ha nincs otthon kész keverékünk, ezeket mind lehet használni, de eltevéshez csak szárítottat tegyünk bele.
Én többnyire csak főzök hamar egy adag rizst vagy tésztát, rázúdítom a tököt, egyet rottyan, megy rá egy kanál tejföl, és kész. Vagy ütök rá két-három tojást. De lehet sütni pár jókora omlettet vagy egy adag sós palacsintát, és megtölteni a fűszeres tökkel. Párolt halhoz, csirkéhez is finom.
tök , főzőtök , hagyma , fokhagyma , provence-i fűszerkeverék