A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Provence-i tök télire

Saly Noémi receptje

2016. szeptember 7.
  • 1 kg zsenge főzőtök
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 ek provence-i fűszerkeverék

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A menzai tökfőzeléket rántásostól, ecetestől felejtsük el, és térjünk új utakra. A zsenge főzőtököt ezerféleképpen használhatjuk, semleges íze nagyon sokféle fűszerezést elvisel, fogyókúrásoknak pedig különösen jó étek, mert alig van benne kalória. A lecsó mellett

érdemes eltenni ebből is, téli estéken igazi áldás, ha van pár üvegünk a kamrában.

ESZKÖZÖK:
éles kiskés, kanál, félliteres üvegek, celofán



ELKÉSZÍTÉSE:
A tököt meghámozzuk, kibelezzük, húsát 1-2 centis csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A szálára vágott hagymát megdinszteljük az olajban, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a tököt, a sót és a fűszerkeveréket. Annyi lé kell majd, amennyi jól ellepi, ha a tök nem enged eleget, kis vízzel pótoljuk 10-15 perc kell neki, vigyázzunk, ne főzzük túl, hiszen még az üvegben is lesz egy kis ideje puhulni. Nagyon forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, mehet a dunsztolókosárba.



CIFRÁZZAM?
Kihagyható a fokhagyma, cserébe az alapozásba tehetünk egy-két zöldpaprikát, és jókat lehet játszani a fűszerekkel is. Az eredeti provence-i keverékben (ami készen kapható) sok minden van: kakukkfű, bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring, majoránna, zsálya, kapor, turbolya, tárkony, lestyán, borsika és babér – ha nincs otthon kész keverékünk, ezeket mind lehet használni, de eltevéshez csak szárítottat tegyünk bele.

FELHASZNÁLÁSA:
Én többnyire csak főzök hamar egy adag rizst vagy tésztát, rázúdítom a tököt, egyet rottyan, megy rá egy kanál tejföl, és kész. Vagy ütök rá két-három tojást. De lehet sütni pár jókora omlettet vagy egy adag sós palacsintát, és megtölteni a fűszeres tökkel. Párolt halhoz, csirkéhez is finom.


tök , főzőtök , hagyma , fokhagyma , provence-i fűszerkeverék