A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Zabpelyhes, almás sárgarépatorta

Segal Viktor receptje

2019. április 18.

(24 cm átmérőjű formához)
ZABPELYHES MORZSA
HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg tökmag
  • 1,5 dkg napraforgómag
  • 2 dkg cukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 5 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 tk víz
  • 1 tk olaj
  • 1,5 ek méz

A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 27 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 db tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 25 dkg finomítatlan nádcukor
  • 18 dkg sárgarépa meghámozva, lereszelve
  • 18 dkg zöld alma (kb. 2 db) meghámozva, kimagozva, lereszelve, enyhén kinyomkodva
  • csipet só



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.

Először elkészítjük a sütemény tetejére kerülő tökmagos morzsát: aprítógépben gyorsan összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat, hogy durva szemű morzsás állagot kapjunk. Egy keverőtálban hozzáadjuk a tökmagot, a napraforgómagot és a fekete szezámmagot. Hozzákeverjük a vizet, az olajat és a mézet: a végeredmény nedves, homokszerű textúra. Félretesszük.

Összeállítjuk a tésztát: egy keverőtálban összekeverjük a száraz anyagokat, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik keverőtálban összekeverjük a „nedves” anyagokat: a felvert tojásokat, az olajat, a cukrot, a reszelt sárgarépát és a reszelt zöld almát.

Összedolgozzuk a száraz és a nedves anyagokat: nem kell túldolgozni, csak éppen összekeverni, maradjon darabos. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, a tetején elrendezzük a zabpelyhes morzsát.

170 °C-on 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra, és kb. 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük: amikor a sütemény közepébe szúrt tűre vagy hurkapálcára nem ragad rá a tészta, akkor elkészült. 


zöld alma , tökmag , sárgarépa , zabpehely , napraforgómag , liszt , cukor , vaj , méz , sütőpor , nádcukor