Auguszt Olga receptje
2020. szeptember 7.BAKLAVA
HOZZÁVALÓK:
- 30 db réteslap
- 15 dkg vaj
- 30 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 15 dkg méz
- 1 kk őrölt fahéj
- mazsola, citromhéj
SZIRUP
HOZZÁVALÓK:
- 1 db citrom
- 10 dkg méz
- 2 dl víz
TULUMBA
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg víz
- 10 dkg vaj
- 5 db tojás
- csipet só
BAKLAVA ELKÉSZÍTÉSE:
A diót megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Egy nyirkos konyharuhára ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt méretre vágjuk, majd a szilikonformát kibéleljük vele.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a forró sziruppal meglocsoljuk.
TULUMBA ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a vajjal egy üstben forraljuk fel, ha felforrt, a lisztet óvatosan, lassan adjuk hozzá.
Adjuk hozzá a tojásokat és egy csipet sót. Keverjük simára. Ezek után jön a nehezebbik része, mert a forró olajba kell egy nyomózsákból kinyomni. Jó, ha mellettünk áll valaki egy ollóval. Így sem egyszerű, vigyázzunk a forró olajjal.
A baklavánál használt szirupot használhatjuk ide is. 10 perc áztatás után vegyük ki.
Ropogós lesz, ha megszárad.
dió , réteslap , vaj , cukor , méz , őrölt fahéj , mazsola , citrom , liszt , tojás