A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tokaji aszúban érlelt kacsamáj bundázott kaláccsal

Ravasz Barna receptje

2020. november 20.

A KACSAMÁJ
HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg hízott kacsamáj
  • 5 dl tej
  • 1,5 dl tokaji aszú
  • 1 l feketekávé
  • 2 dkg só
  • 5 dkg méz

A KALÁCS
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 15 g élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 15 g porcukor
  • 1 mk só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A KACSAMÁJ ELKÉSZÍTÉSE:
A kacsamájat megtisztítjuk, az ereket eltávolítjuk belőle, majd 2×2 cm-es kockákra vágjuk. Beáztatjuk tejbe, és egy napig hűtőben állni hagyjuk. Utána óvatosan leszűrjük és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a sót, a mézet, a kávét és az aszút, majd

szobahőmérsékleten pácoljuk tűzálló edényben 3-4 órán át. Ezután 80 °C- os sütőbe tesszük 23 percre.


Ha elkészült, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd fóliába helyezzük és kb. 6-7 cm-es hengereket formázunk belőle. Vastagon becsavarjuk és összeszorítjuk, hogy a máj jól összetömörüljön. Hűtőbe tesszük, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor szeleteljük.

A KALÁCS ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a sót, majd a végén a tejben felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk. Tűzálló tálba tesszük, lefedjük, lesúlyozzuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Először 170 °C-on 20 percig, majd 150 °C-on további 15 percig sütjük.

TÁLALÁS:

A kalácsot tetszés szerint felszeleteljük, a tojást felverjük, és adunk hozzá egy kevés porcukrot. Beleforgatjuk a kalácsokat, és vajban kisütjük.


kacsamáj , tokaji aszú , tej , méz , feketekávé , liszt , vaj , tojás , élesztő , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra