Ravasz Barna receptje
2020. november 20.A KACSAMÁJ
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg hízott kacsamáj
- 5 dl tej
- 1,5 dl tokaji aszú
- 1 l feketekávé
- 2 dkg só
- 5 dkg méz
A KALÁCS
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 15 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 15 g porcukor
- 1 mk só
A KACSAMÁJ ELKÉSZÍTÉSE:
A kacsamájat megtisztítjuk, az ereket eltávolítjuk belőle, majd 2×2 cm-es kockákra vágjuk. Beáztatjuk tejbe, és egy napig hűtőben állni hagyjuk. Utána óvatosan leszűrjük és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a sót, a mézet, a kávét és az aszút, majd
Ha elkészült, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd fóliába helyezzük és kb. 6-7 cm-es hengereket formázunk belőle. Vastagon becsavarjuk és összeszorítjuk, hogy a máj jól összetömörüljön. Hűtőbe tesszük, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor szeleteljük.
A KALÁCS ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a sót, majd a végén a tejben felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk. Tűzálló tálba tesszük, lefedjük, lesúlyozzuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Először 170 °C-on 20 percig, majd 150 °C-on további 15 percig sütjük.
TÁLALÁS:
A kalácsot tetszés szerint felszeleteljük, a tojást felverjük, és adunk hozzá egy kevés porcukrot. Beleforgatjuk a kalácsokat, és vajban kisütjük.
kacsamáj , tokaji aszú , tej , méz , feketekávé , liszt , vaj , tojás , élesztő , porcukor