Az Ínyesmester receptje
2020. március 22.- 50 dkg burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 ek liszt
- 1 ek zsír
- 2-3 ek tejföl
MI LEHETNE egyszerűbb a krumplilevesnél? „Bonyolultsága” megegyezik a rántott levesével, annál viszont jóval tartalmasabb, de nem annyira, mint a pirított tésztás, szalonnás lebbencsleves. Ahogy Kádár János is mondta: a krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!
Vagyis semmi fakszni, semmi túlgondolás nem kell hozzá, hogy igazán jó legyen. Kádár az egyszerű ételek híve volt, de mégsem a krumplileves volt a kedvence. Michels Antal – aki mielőtt plébános lett, szakács volt – egy interjúban elmondta, hogy a pártfőtitkár szerette ugyan a krumplilevest, de a legnagyobb kedvence a stíriai metélt volt, amiből két adagot is megevett egymás után. Kádár ide vagy oda, a krumplileves régóta a magyar paraszti konyha része.
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Vékony rántást készítünk: az apróra vágott hagymát zsíron megdinszteljük, beletesszük a lisztet, a fűszerpaprikát, majd csomómentesre keverjük néhány kanál levessel, és az egészet hozzáadjuk a burgonyaleveshez. Tejföllel tálaljuk.
tejföl , zsír , liszt , fűszerpaprika , vöröshagyma , burgonya , leves