Receptek

Nagyi zserbója

Szabó Antónia receptje

2020. augusztus 2.

Hagyaték a nagymamától
(35×30 méretű tepsihez)

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk sütőpor

A TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg darált dió
  • 40 dkg baracklekvár (kb. egy nagy befőttesüveg)
  • 20 dkg cukor

A BEVONAT
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg csokoládé bevonó
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek étolaj
  • 5 dkg cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást és a sütőport, és jól összedolgozzuk.

A tésztát három részre osztjuk.

A tepsit kivajazzuk, a gyúródeszkát meglisztezzük, az első adag tésztát 35×30 cm méretűre kinyújtjuk, a tepsire fektetjük. Gazdagon megkenjük lekvárral, megszórjuk darált dióval és cukorral.

Kinyújtjuk a második lapot, ráfektetjük a töltelékre. Ezt a lapot is megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral.

A harmadik lapot 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, mint az előző lapokat. Ráfektetjük a süteményre, és a túllógó szegélyt körben lenyomkodjuk, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.

A süteményt kb. 1 órát meleg helyen pihenni hagyjuk, majd a tetejét villával alaposan átszurkáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sütit lassú tűzön sütjük, amíg a teteje világos piros nem lesz (ez kb. 15-20 perc), majd kihűtjük.

A csokit vízgőzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, az olajat és a cukrot, és a süteményre öntjük. Elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.

Széleit levágjuk, és a tésztát kb. 2×4 cm-es rombusz vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk.


liszt , tojás , vaj , élesztő , sütőpor , tej , dió , baracklekvár , étolaj , csokoládé bevonó