Fekete Antonio receptje
2020. július 25.BROWNIE-ALAP
(kb. 15 adagra)
HOZZÁVALÓK:
- 285 g vaj
- 345 g barna cukor
- 230 g egész tojás
- 160 g 70%-os fekete csokoládé
- 65 g liszt (BL 55)
- 65 g liszt (BL 80)
- 15 g kakaópor
- 2,5 g só
CSOKOLÁDÉKRÉM
(kb. 10 adagra)
HOZZÁVALÓK:
- 500 g tejszín (32%-os zsírtartalom)
- 200 g tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 190 g 70%-os csokoládé, megolvasztva
- pörkölt kakaóbab a tálaláshoz
CSOKOLÁDÉS ROPOGÓS TUILE
(kb. 10-15 adagra)
HOZZÁVALÓK:
- 125 g cukor
- 63 g tejszín
- 37 g liszt
- 40 g kakaópor
TERFÉZIÁS FEHÉRCSOKOLÁDÉ-ESPUMA
(kb. 15 adagra)
HOZZÁVALÓK:
- 2,5 dl zsíros tej
- 1 dl víz
- 65 g porcukor
- 50 g tejpor
- 2,5 lap zselatin
- 1,5-2,5 g terfézia gomba
REBARBARAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 db friss rebarbaraszár (vagy rebarbarapüré)
- kevés kristálycukor
- kevés citromlé
Vízgőzre tett habüstben, folyamatos keverés mellett felmelegítjük a tojást, a barna cukrot, a sót. Amikor elérte a 40 °C-ot, elektromos habverővel folytatjuk, míg sűrű krém nem lesz belőle.
A csokoládémasszát hozzákeverjük a tojásos krémhez, majd laza mozdulatokkal belevegyítjük a lisztet. Zsírpapírral bélelt tepsire öntjük, és
CSOKOLÁDÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Először angolkrémet készítünk. Ehhez üstben a tojássárgáját a cukorral habos-fehérre keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a 90 °C-ra melegített tejszínt.
CSOKOLÁDÉS ROPOGÓS TUILE ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat összekeverjük, hűtőbe téve lehűtjük. Amikor megdermedt, a tésztát szilikonlapra (vagy zsírpapírral bélelt tepsire) kenjük, egyenletesen elosztva. 4-7 percre 175 °C-os sütőbe tesszük.
A terfézia egy kívül-belül csontfehér színű, szarvasgombához hasonló gomba-fajta.
ESZKÖZÖK: iSi szifon, iSi patron,
A tejet, vizet, porcukrot, tejport összekeverjük, felmelegítjük. Hozzáadjuk a hideg vízben felpuhított és kicsavart zselatint, felolvasztjuk benne.
REBARBARAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A rebarbarát krumplihámozóval lehámozzuk, semmi esetre se maradjon szálas. Citromlé, cukor és kevés víz keverékéből szirupot főzünk, ebben blansírozzuk a darabolt rebarbaraszárakat. A szirupban hagyjuk kihűlni, majd kevés lé hozzáadásával pürítjük.
vaj , tojás , fekete csokoládé , liszt , kakaópor , tejszín , tej , porcukor , pörkölt kakaóbab , tejpor , zselatin , citromlé , rebarbara , terfézia gomba