Receptek

Padlizsán-szilva mille-feuille

Bíró Dániel és Pankotai Tamás receptje

2021. szeptember 24.

Tészta
Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 200 g 0-s liszt
  • 200 g víz
  • 10 g só
  • 6 g almaecet
  • 50 g vaj
  • 250 g vajlap

Szilva-körte csatni
Hozzávalók:

  • 10 db szilva
  • 2 db körte
  • 40 g cukor
  • 200 ml vörösbor
  • 3 szál kakukkfű
  • 80 ml vörösborecet

Tonkababos padlizsánkrém
Hozzávalók:

  • 3 db sült padlizsán
  • 1 db tonkabab
  • 1 db vaníliarúd
  • 30 g barna cukor
  • 120 g vaj
  • csipet só

Fehércsoki-ganache
Hozzávalók:

  • 600 g tejszín (35%-os)
  • 500 g fehér csokoládé
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Tészta elkészítése:
Az 50 g vaj kivételével mindent keverőtálba teszünk, majd elkezdjük keverni és egyneműsíteni. Amikor elkezd összeállni, hozzáadjuk a kockázott puha vajat (50 g).

Ha sima és fényes a tészta felülete, akkor készen is van.


Kivesszük, gömböt formázunk belőle, majd frissen tartó fóliában a hűtőben 1 órát pihentetjük. Zsírpapír között 18×18 cm-es lapot formálunk belőle, és ez is mehet a hűtőbe 1 órára pihenni. Utána kivesszük a hűtőből és 5 percet pihentetjük.

A tésztát 40×20 cm-es téglalapra nyújtjuk ki.


Az egyik felébe rakjuk a vajlapot, a másik felét pedig ráhajtjuk. Elkezdjük kinyújtani, nagyjából 60×20 cm-re. Képzeletben háromfelé osztjuk a tésztát. Az alsó 1/3-át felhajtjuk, majd rá a felsőt. Elfordítjuk 90 fokban, és kinyújtjuk még egyszer 60×20 cm-re. Ezt a hajtási folyamatot is elvégezzük még egyszer.

Frissen tartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőben megint pihentetjük 1 órán át. Ezt az egész procedúrát összesen háromszor kell elvégezni


(mindegyik között 1 órás pihentetés a hűtőben). Ha ez megvan, 3-4 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és zsírpapírral bélelt tepsire tesszük, majd újra hűtőbe 1 órára.

Közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Amikor a tepsire rakjuk, alul-felül legyen rajta zsírpapír, és a felső rétegre tegyünk egy másik tepsit, amivel a tésztánkat sütés közben le tudjuk súlyozni.

Súlyozva 40 percig sütjük, azután kivesszük és megszórjuk porcukorral a tetejét.


A sütőt feljebb vesszük 200 °C-ra, és 6-8 perc alatt rákaramellizáljuk a porcukrot.

Szilva-körte csatni elkészítése:
A szilvát és a körtét kis kockákra vágjuk. Egy fazékban felrakjuk a cukrot és karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a szilvát és a körtét, és hagyjuk, hogy a karamell kicsit bevonja a gyümölcsöket. Ráöntjük a vörösbort és elégetjük belőle az alkoholt. Amint az alkohol elfőtt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig főzzük gyenge tűzön, míg szárazabb, egynemű csatnit kapunk.

Tonkababos padlizsánkrém elkészítése:
A padlizsánt sütőben 200 °C-on sütjük 30 percen át. Meghámozzuk és turmixgépbe rakjuk. Belereszeljük a tonkababot, a vaníliarudat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk. A többi hozzávalót is belerakjuk a turmixgépbe, és az egészet egyneműsítjük. Ha kész, szűrőn átnyomjuk, hogy ne legyenek benne darabok.

Fehércsoki-ganache elkészítése:
A tejszínt fellangyosítjuk, a csokit egy fémtálban vízgőz felett felolvasztjuk. A kettőt egyneműsítjük, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt habverővel felverjük.


liszt , vaj , almaecet , szilva , körte , vörösbor , kakukkfű , vörösborecet , padlizsán , tonkabab , vaníliarúd , tejszín , fehér csokoládé