Receptek

Szilvás-répás pite

Müller Éva receptje

2020. július 20.
  • 80 dkg felezett szilva
  • 50 g fahéjas barna cukor
  • 20 g Koronás Porcukor
  • 55 g tojássárgája
  • 80 g tojásfehérje
  • 45 g Koronás Kristálycukor
  • 165 g reszelt répa
  • 133 g mandulaliszt
  • 5 g sütőpor
  • 30 g liszt (BL55)
  • 1 rúd vanília kikaparva
  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja
  • 140 g durvára vágott dió


TOJÁSHAB  HOZZÁVALÓK:

  • 100 g tojásfehérje
  • 2 x 100 g Koronás Kristálycukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Szilvás-répás pite elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy tálba tesszük. Megforgatjuk a fahéjas barna cukor felében, letakarjuk és 4-6 órán keresztül hűtőben pihentetjük.



Ezután a szárazanyagokat – liszt, mandulaliszt, sütőpor, durvára vágott dió fele, vanília, citrusok reszelt héja– keverőtálba tesszük.



A tojássárgáját a porcukorral, a tojásfehérjét pedig a kristálycukorral kihabosítjuk. A kihabosított tojásfehérjébe belekeverjük a porcukorral kihabosított tojássárgáját, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.



A tojáshabba beleforgatjuk a már előre lereszelt répát, végül apránként hozzáadjuk a szárazanyagot is.



A kapott masszát kivajazott és lisztezett piteformába öntjük, majd középről a forma széle felé elkenjük.



Óvatosan ráhelyezzük a felezett szilvát, hogy az egészet elfedje.



Megszórjuk durvára vágott dióval, és fahéjas barna cukorral meghintjük. Előmelegített sütőben 175 ºC-on 30-40 perc alatt készre sütjük.



Tojáshab elkészítése:
A tojásfehérjét az egyik adag cukorral kemény habbá verjük, miközben a másik adag cukorból annyi vízzel, amennyi épp ellepi, cukorszirupot főzünk. A szirupot hólyagpróbáig sűrítjük, majd lassan, folyamatos keverés mellett a felvert tojáshabhoz csorgatjuk. Kihűlésig magas fokozaton keverjük.



 Az elkészült habot nyomózsákból a piténk tetejére nyomjuk. 180 ºC-os sütőben 12 perc alatt készre sütjük.



MÜLLER ÉVA ÉS A CSAPAT
Müller Éva kislány korában arról álmodozott, hogy vaníliaillatú sütigyára lesz. A Mechwart liget szélén mintha megvalósult volna az álom. Néhány éve még csak rendelésre dolgoztak, cukrászdáknak szállítottak, 2015-ben viszont megnyílt a Marangona, és hamarosan Buda egyik legkedveltebb cukrászdája lett.
A név eredetéről se feledkezzünk meg: a marangona egy velencei harang, amely munkára hívta a kézműveseket. A jelkép találó, a cukrászműhelyben készülő tortácskák, piték, esküvői torták mind kézműves darabok.
Müller Éva mellett négy cukrász dolgozik: Gyuri, Eszter, Zsuzsi és Enikő. Csapatmunka folyik, közösen találják ki a torták ízeit, járnak tanfolyamokra. A legismertebb kreációik a szarvasgombás szőke csoki, a narancsvirágos mák, a pisztáciás csoki és a fehér kávés diós desszert.
A Magyar Konyhának egy őszi pitét készítettek, hiszen répatortájuk régóta híres, gluténmentes változatban is kapható, a szilva pedig az ősz egyik legfinomabb gyümölcse.

répa , szilva , tojás , cukor , mandulaliszt , sütőpor , liszt , vanília , citrom héja , narancs héja , dió

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra