L'Illa Restaurante, Valencia receptje
2025. február 11.- 1 evőkanál olívaolaj
- fél csirke, 6 darabra vágva
- fél nyúl, darabokra vágva
- 50 dkg paella rizs
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes paradicsom
- 20 dkg fagyasztott zöldbab
- 1 teáskanál őrölt paprika (lehet csípős is)
- sáfrány, só, kakukkfű, rozmaring
- víz
A paella serpenyőkből többféle méret létezik, de ebből a rizses egytálételből nem szokás keveset készíteni, hiszen a paella elfogyasztása mindig társasági tevékenység. Épp ezért, a recept 8 főre szóló mennyiségekkel dolgozik!
A közepes lángon felmelegített paella serpenyőbe kerül az olívaolaj, amelyben enyhén megpirítjuk a csirke és nyúlhúst. A fokhagyma hozzáadása után a megpirított húst a serpenyő oldalára húzzuk, középre pedig mehet az apróra vágott paradicsom és a zöldbab. Paprikával ízesítjük és jól elkeverjük.
Ezt követően töltsük fel a paella serpenyőt kétszer annyi vízzel, amennyi rizst használunk majd. Forraljuk fel a húsokkal és a zöldségekkel együtt, és főzzük addig, amíg szép húslevest kapunk (kb. 1 óráig).
Sózzuk, ízesítsük sáfránnyal, kakukkfűvel és rozmaringgal. Keverjük hozzá a rizst, fedjük le és csökkentsük a hőt és pároljuk, amíg az összes folyadék fel nem szívódik (kb. 20 percig). Akkor a legjobb, ha a rizs enyhén lepirul a serpenyő aljára!