Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. június 27.(16, kb. 12 cm átmérőjű lángoshoz)
HOZZÁVALÓK:
- 2 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 40 dkg liszt
- 1 ek só
- 1 db tojássárgája
- 1 dl író vagy kefir
- 25 dkg juhtúró
- 1 dl tejföl
- 1/2 csokor kapor
- kb. 5 dl olaj a sütéshez
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a kefirt.
Robotgépben, vagy kézi keverő dagasztókarjával összedolgozzuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Huzatmentes, langyos helyen kb. egy óráig kelesztjük.Ping-ponglabda méretű gombócokra osztjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű lapos koronggá nyújtjuk.
A juhtúrót kikeverjük a tejföllel és a finomra aprított kaporral. A juhtúróval megtölthetjük a tésztakorongokat (ez esetben ráhalmozzuk, összehajtjuk, laposra nyújtjuk, és így sütjük ki), vagy külön kínáljuk a forró olajban kisütött lángos mellé. Adhatunk hozzá pácolt lila hagymát is.
lángos , liszt , élesztő , tej , tojás , kefír , kapor , tejföl , juhtúró