Egy balatoni esküvőnek nehéz jobb helyszínt találni a 200 éves pincénél, amely a turistaáradattól távol, de az apátsághoz és a meghitt Belső-tóhoz közel kínál exkluzív környezetet teraszaival és hatalmas fűthető-hűthető belső tereivel.
Az apátsági présház és pince 1822-ben épült azzal a céllal, hogy az egyháznak beszolgáltatott szőlőt feldolgozzák és benne a bort eltárolják. A történelem során persze ez a funkció megváltozott, és az épület is megsínylette az idő múlását, de tavaly áprilisban újjászületett: megnyílt a Tihanyi Vinarius Borárium Gasztrobár és Rendezvényház.
Az egyszerre rusztikus és elegáns étterem más rendezvények mellett ideális helyszínéül szolgál az esküvőknek, hiszen közvetlenül a Belső-tó partján, a turistaforgalomtól távol, egy zsákutca végén, az apátság épületétől mindössze kilencszáz méterre található. Bár Tihany központi részétől sem vagyunk messze, de már nincsenek bámészkodók, akik megzavarhatnák a násznépet – mesélte lapunknak Samicskov Sebastien, a Tihanyi Vinarius értékesítési vezetője.
További stratégiai előnyt jelent az ötszáz négyzetméteres panorámaterasz is, amely a Belső-tóra néz, amit lépcsőzetesen alakítottak ki, így felette egy VIP-teraszra bukkanhatunk. Ez utóbbi tökéletesen megfelel a polgári szertartásnak, ha az esküvő során a pár itt szeretné ezt megtartani. Innen a legszebb a kilátás a tóra és az apátság épületére, amit szőlőtőkék öveznek.
Akinek pedig a négyzetméterben megadott nagyobbik terasz mérete nem sokat mond, annak magyarázatul szolgál, hogy 100-130 vendég kényelmesen elfér. Amennyiben az időjárás is megfelelő, ott szolgálják fel a vendégváró italokat, falatokat, és onnan léphetnek be a hasonlóan tág tereket kínáló közel 200 éves nádtetős présházba, amelyen belül működik a minden igényt kiszolgáló látványkonyha.
A pincébe belépve, a tér nagysága megdöbbentő, viszont nem érezzük ettől elveszve magunkat: a téglafalak meleg hangulatot árasztanak. A latin kereszt alakú ötszáz négyzetméteres belső teret úgy alakították ki, hogy fűthető és hűthető legyen, így az év bármely időszakában tartható itt rendezvény.A kereszt hosszanti ága 73 méter hosszú, még az apátság főhajójánál is hosszabb! A keresztága pedig 45 méteres, amelynek az egyik végében egy bortrezorba juthatunk be, míg a másik felében vendégek ülhetnek asztalhoz. Összesen százötven vendéget tudnak bent fogadni, úgy, hogy a belső részen, a présház területén még táncolni is marad hely.
Mint azt Samicskov Sebastien elárulta, lényeges elem a párok számára a fényképezési helyszín is, amelyben ugyancsak bővelkednek.Az egyik legnépszerűbb a panorámaterasz bástyaszerű kiszögelése, de a VIP-terasz is gyönyörű környezetet nyújt rálátással az apátságra és a Belső-tóra.
A szőlőlugasuk szintén szép hátteret szolgál, valamint a Belső-tó partján is számos gyönyörű helyet találhatunk, amely mindössze száz méteres sétával érhető el. Ezen a részen egyáltalán nincs beépítve a part, nem is nagyon fordulnak meg ott turisták, így a természetvédelmi terület peremén gyönyörűen, egy életre megörökíthető az ifjú pár nagy napja.
A Vinarius nem csak egy díszlet, ahol az esküvő zajlik. A párok szinte minden segítséget megkaphatnak a szervezés során, ha nem maguk akarnak foglalkozni a részletekkel. Náluk ugyan alapvetően az éttermi szolgáltatás áll a középpontban, de széles alvállalkozói körrel tartják a kapcsolatot, így szívesen mozgósítják őket, ha van rá igény: akár az egész esküvőt meg tudják szervezni. A városi kisvasúttól kezdve, a szálláshelyen, a fotózáson, a drónos felvételeken, vőfélyen keresztül egészen a dekoratőrig mindent ajánlhatnak, de szívesen megadják az alvállalkozóik elérhetőségét is, így a párok maguk is tudnak velük egyeztetni.„Karikagyűrűben és esküvői ruhában nem tudunk segíteni, minden mást megoldunk”
- állítja Samicskov Sebastien.
A násznép elszállásolása sem utolsó szempont az esküvő szervezésében, amelynél lényeges elem, hogy a Vinarius remek kapcsolatot épített ki a Tihanyi Bencés Apátsággal, így az ő vendégházuk is igénybe vehető közvetlen az apátsági templom épülete mellett, ahol jó áron és színvonalban lehet szobákat kapni, akár egy éjszakára is. Ez utóbbi azért is fontos, mert a tóparti szálláshelyeknél a legtöbben kikötik, hogy két-három éjszakára adják csak ki a szobákat.
Ami pedig a szervezés időzítését illeti, érdemes korán gondolkodni, mert a szállás lekötése előfoglalás alapján működik. Az esküvőkre pedig alapvetően jellemző, hogy kilenc hónappal korábban már a legtöbben elkezdenek érdeklődni a helyszín iránt, így általában az étterem és a templom jelenti a szűk keresztmetszetet, de ehhez kapcsolódóan a szállás lefoglalása sem egyszerű feladat. A Vinarius abban tud segíteni, hogy ha nyolc-kilenc hónappal korábban bejelentkeznek esküvőre, akkor az apátságnál még jó eséllyel találnak szállást negyven-negyvenöt főig. Ez legtöbbször elég is, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy átlagos százfős esküvő esetén nagyjából harminc-negyven vendégnek van igénye szállásra.
Az apátságról érdemes tudni, hogy ők naponta csak egy esküvőt vállalnak, így ezt is jó előre le kell foglalni: érdemes ezzel kezdeni a szervezést. Persze templomként nem csak az apátság jöhet szóba, hiszen a közeli Balatonfüreden van református templom is, amely mindössze hat kilométerre található, így akár a násznép utaztatásában is tudnak segíteni - a távolság például a tihanyi városnéző kisvasút járművével is stílusosan leküzdhető.„Többször intéztük már el, hogy a násznép kisvasúttal érkezett a templomból, ami sokaknak felejthetetlen élmény volt, de lovas hintóval is emlékezetes a bevonulás: szintén meg tudjuk oldani.”
A Tihanyi Vinarius fő profilja persze a násznép vendégül látása, így többszintű éttermi kínálattal készülnek az esküvőkre (és persze egyéb rendezvényekre is):vendégváró csomag, vacsoraételsor, korlátlan italcsomag és kétféle ételt tartalmazó éjféli büfé is lehetséges.
A vendégváró csomag jellemzően hideg falatokat jelent pezsgővel, pálinkával, narancslével, ásványvízzel. A vacsora négyfogásos, amit klasszikus, francia szerviz szerint szolgálnak fel, azaz a leveseket, a főételt és a desszertet is tálakon kapják meg a vendégek. Persze büféasztalon is megoldható a vacsora, ha erre lenne igény.
Arra nincs sok esély, hogy a násznép megéhezzen, hiszen éjféli büfét is felszolgálnak 23:00 óra és 01:00 között - ez kétféle meleg főételt jelent. Ezek rusztikusabb, tartalmasabb falatok, hogy segítsenek az italok felszívódásában, és mindenkinek maradjon energiája még táncolni. Az italcsomagból kétféle a választék: az egyikben tömény italok is szerepelnek, míg a másik ajánlatban a ház borait, sört, üdítőt, ásványvizet és kávét fogyaszthatnak korlátlan mennyiségben a vendégek.Az esküvői tortát viszont a párok külön rendelik meg, de a Tihanyi Vinarius örömmel ajánl ehhez mestercukrászokat, akár Tihanyról is. Ezután pedig a megrendelt tortát megfelelően tárolják, és az ünnepélyes megszegése után felszolgálják a násznépnek.
Érdemes figyelembe venni, hogy a jövő évre a korai időpontok már mind beteltek. Jelenleg már tíz esküvőre kötöttek szerződést 2021-re, és folyamatosan érkeznek a megkeresések, így annak, aki esküvőt tervez, nem árt minél előbb lépnie.