Receptek

E80, azaz Elemér bácsi tortája

Auguszt Olga receptje

2020. november 20.

KÁVÉS TEJSZÍNHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg tejszínhab
  • 3 dkg kávé (erős, rövid kávénak főzve)
  • 8 dkg porcukor
  • 1 dkg zselatin

PÁRIZSI KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg keserű csokoládé
  • 25 dkg folyékony tejszín

SAND MASSZA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg tojássárgája (10 tojás)
  • 10 dkg egész tojás
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 9 dkg vaj

DOBOS LAP
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg tojásfehérje (3 tojás)
  • 10 dkg tojássárgája (5 tojás)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Az E80 torta 1992-ben született, édesapánk 80. születésnapjára készítettük. A tortán az „Isten éltessen, Elemér! 80” felirat állt, ennek a rövidítése lett az E80. A családban hagyomány, hogy minden születésnapra új kreációval lepjük meg a rangidőseket. Ezt vagy dicsérik, vagy kritizálják. Az E80 dicséretet kapott, amit a mai napig tartó sikersorozat is bizonyít. A torta nemcsak ízében, hanem megjelenésében is egyedi. A hullámzó kakaós kávéhab a tortán színeiben megismétli a torta ízharmóniáját. Két különböző fajtájú piskótalap között finom főzött csokoládékrém öleli magába a marcipánréteget, amely a kesernyés kávéhabbal együtt különleges ízt alkot. Pörkölt mandulával panírozva teljes a csodarecept.

KÁVÉS TEJSZÍNHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint kb. 1 dl kihűlt kávéba áztatjuk, kicsit langyosítjuk, a cukrot hozzáadjuk, és amikor már langyos, egyharmadát óvatosan összekeverjük a kávésűrítménnyel, majd a legvégén az egészet a maradék tejszínhabhoz keverjük.

PÁRIZSI KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A folyékony tejszínt lábasba tesszük. A tűzhelyen melegítés közben, állandó kevergetés mellett, folyamatosan hozzáadjuk a csokoládét. A csokoládé teljes felolvadása után lehűtjük. Felhasználás előtt újralangyosítjuk és habverővel kihabosítjuk.



SAND MASSZA ELKÉSZÍTÉSE:
A tojás sárgáját és az egész tojást állandó keverés közben felmelegítjük. Hozzátesszük a cukrot, majd kihűlésig habverővel verjük. Hozzáadjuk a lisztet, és belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Tortaformában sütjük 160 ˚C-on fél óráig.


DOBOS LAP ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot kétfelé osztva külön-külön felverjük a fehérjét és a sárgáját. Összekeverjük, beleszórjuk a lisztet, végén az olvasztott vajat. Vajazott, lisztezett sütőlemezre kerek formákat kenünk. 180 ˚C-on 10-15 percig sütjük. 12 dkg marcipánmasszát vásárolunk hozzá, kinyújtjuk kb. 3 mm-re, korong alakúra, porcukron. Mindig porcukrot szórunk alá, hogy ne ragadjon le.




AZ E80 ÖSSZETÖLTÉSE
A megsült tortakarikát vízszintesen félbevágjuk, megkenjük a párizsi krém felével. Ráfektetjük a marcipánlapot, majd újra megkenjük párizsi krémmel kb. fél centiméter vastagon. Ráhelyezzük a dobos lapot, majd a kávé-tejszín krémet a tetejére púpozzuk. Amíg nem köt meg, formázhatjuk a habot. Mi a tetejét hullámos, recés kártyával fésüljük meg, majd ferdén tartva a tortát megszórjuk sötét kakaóval, hogy két színe legyen.


tejszínhab , kávé , porcukor , zselatin , keserű csokoládé , tejszín , tojás , liszt , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek