Tamás és Bittera Dóra receptje
2012. február 14.BURGONYA:
g burgonya (félkeményre vagy keményre fővő; pl. kiflikrumpli vagy rózsaburgonya)2 közepes fej vöröshagyma
ml alaplé (szárnyas- vagy világos halalaplé)2 szál kakukkfű1 babérlevélizlés szerint só, szemesborskéshegynyi fűszerpaprikakevés vaj (vagy libazsír)A hagymát hosszában félbe-, majd hosszanti vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát 2-3 mm vastag karikákra szeljük.A hagymát lapos tűzálló tálban szétterítjük, felöntjük
ml alaplével, tűzre tesszük, felforraljuk, néhány másodperc után levesszük a tűzről. (Épp csak veszítse el nyerseségét.)Egyenletesen ráterítjük a burgonyaszeleteket, rátöltjük a többi alaplevet, hogy ne lepje el teljesen. Néhány csipet vajat hintünk rá, sózzuk, fedetlenül
C-os sütőbe tesszük mintegy 30 percre.
PAPRIKA
, PARADICSOM,
FOKHAGYMA:
szárított paradicsom (olajban eltéve, vagy szárazon kimérve kapható)sült paprika olajban eltéve (kiskereskedelemben kapható)1 fej só, , libazsír
HAL:
1,5 kg ponty elősúlyban (vagy 2 db, egyenként
grammos filé) libazsír a sütéshezsóA filét a bőrös oldalára fektetjük, éles, vékony pengéjű késsel bőréig sűrűn bevagdossuk, nagyon ügyelve rá, hogy a bőrt sehol ne metsszük át. Besózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk.Bőrös oldalán (csak az egyik oldalon) elősütjük a halat, hogy a bőre ropogós legyen. Közben lapáttal szelíden lefelé nyomjuk, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a serpenyő felületével (kb. 3 perc).A halszeleteket óvatosan kiemeljük, lecsöpögtetjük, a már elkészült, paprikásparadicsomos, fokhagymás burgonyára helyezzük.
SZALONNA:
g szalonna, 1 cm-es kockára vágvaKis serpenyőbe kevés vizet öntünk (épp csak fedje be az alját). Beletesszük a szalonnakockákat, kislángra tesszük, hagyjuk a vizet elforrni, a kiolvadó zsírban szép aranybarnára pirítjuk. (A szalonna belül krémes, kívül ropogós lesz.)BEFEJEZÉS1 doboz tejfölA halas burgonyára kiskanállal elosztjuk a tejfölt, meghintjük szalonnával, a tálat
C-os sütőbe tesszük 4 percre. Ha a tejfölt kevés olvasztott vajjal keverjük, nem ártunk az ételnek.