Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. június 29.- 50 dkg vaj- vagy ceruzabab
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl
- 2 db tojás
- só, bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 6 dkg reszelt sajt
A zöldbab száras végét lecsippentjük, a csúcsos végét nem kell levágni. Sós vízben megfőzzük, úgy, hogy maradjon kissé roppanós. A főzővízbe hagymát és egy gerezd fokhagymát teszünk.
Egy hőálló tálat kivajazunk, beleteszünk egy réteg zöldbabot, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztunk rajta 1 dl tejfölt.
A tetején szépen elrendezzük a zöldbab másik felét. A maradék 2 dl tejfölt kikeverjük 2 egész tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, valamint a reszelt sajttal.
A zöldbab tetejére öntjük, és 30 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.
bab , vöröshagyma , fokhagyma , zsemlemorzsa , tejföl , tojás , szerecsendió , sajt