Csomós András receptje
2020. augusztus 7.(24 cm-es formához)
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg zabkeksz
- 17,5 dkg vaj
- 5 dkg mandula
- 40 dkg 60-70%-os csokoládé
- 40 dkg habtejszín
- 1 db tojás
- 3 ág friss menta
- 1 db vaníliarúd
- 30 dkg őszibarack
- 1,5 dl száraz pezsgő
- 1 db citrom
- porcukor
- só
A kekszet összetörjük, a vajat pedig felkockázzuk, 5 dkg-ot félreteszünk. A hideg vajat összegyúrjuk az összetört zabkeksszel és a felaprított mandulával.
Egy 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ebben terítjük el a tésztát egyenletesen.
A tejszínt felfőzzük, és ha forr, beledobjuk a mentát (pár levelet félretehetünk a tálaláshoz). Pár perc alatt összefőzzük, ha langyosra hűlt, lefedjük fóliával és 3 órára félretesszük.
A csokoládét óvatosan felmelegítjük vízgőz felett. Hozzáadjuk a maradék vajat, illetve a leszűrt tejszínt.
Ekkor belekeverjük a tojást, és 70 °C-ra felmelegítjük. A kihűtött tortaformára öntjük, majd
Az őszibarackot meghámozzuk és felcikkezzük. A citrom levét kevés porcukorral elkeverjük, és hozzáöntjük a száraz pezsgőt. Ebbe a lébe áztatjuk a barackcikkeket.
Behűtjük, majd tálalásnál a torta mellé adjuk.
zabkeksz , vaj , mandula , étcsokoládé , habtejszín , tojás , menta , vaníliarúd , őszibarack , citrom , porcukor , száraz pezsgő