Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. augusztus 7.A NUDLI (GNOCCHI)
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg lisztes burgonya
- 2 db tojássárgája
- 70 g liszt
- 60 g kukoricakeményítő
- 60 g parmezán, frissen reszelve
- só, szerecsendió, fehér bors
A SNIDLINGMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1 db salotta (vagy sonkahagyma), finomra vágva
- diónyi vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1/2 dl száraz vermut
- 2 dl szárnyasalaplé
- 10 dkg vaj
- 1/2 dl tejszín
- 1/2 dl tejföl
- snidling
Elkészítésének több módja lehetséges, ez itt egy érdekes változat: a liszt egy részét parmezánnal helyettesítjük.
ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát sós vízben héjastul puhára főzzük. Nagyvonalúan hámozzuk (a héjával együtt a héj alatti ázott részt is eltávolítjuk). Meleg lábosban kissé hagyjuk kigőzölögni.
Még langyosan hintjük rá a lisztet, a keményítőt és a parmezánt. (A liszt és a keményítő mennyisége a burgonya fajtájától is függhet.)
Sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Ráadjuk a tojássárgáját, és ujjbeggyel sima masszává összenyomkodjuk (nem gyúrjuk, nem dolgozzuk ki).
A tésztából lisztezett deszkán 2 cm átmérőjű hengert formázunk, ezt 1,5 cm-es darabokra vágjuk.
A SNIDLINGMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, felöntjük a borral és a vermuttal, élénkebb lángon felére sűrítjük.
A mártást lobogó lángon felforraljuk, botmixerrel habosra keverjük, a végén finomra vágott snidlinget adunk hozzá. Sózzuk-borsozzuk, tálaljuk.
Ha 30 százalékos, teljes tejszínből készült tejfölt tudunk beszerezni, akkor nem kell bele liszt. Ilyet sajnos csak egy magyar cég gyárt: a Boppe. Egyébként szaküzletekben kapható crème fraîche vagy orosz szmetana, ami szintén alkalmas e célra.
Szezon szerinti gombákat szerzünk be: ősszel-télen például laskából és shi-takéból dolgozunk. A gombákat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, olívaolaj és vaj keverékén közepesen erős lángon röviden pirítjuk. A végén némi durva sót darálunk rá.
TÁLALÁS:
A kevéske snidlingszószban megforgatott gnocchit előmelegített tányérra tesszük, hozzáadjuk a pirított gombadarabokat, rákanalazzuk a felhabozott mártást.
burgonya , tojás , liszt , kukoricakeményítő , parmezán , szerecsendió , salotta , vaj , száraz fehérbor , tejszín , tejföl , snidling , száraz vermut , szárnyasalaplé