Földi Ádám (mátranováki Faluhely Major) receptje
2020. április 23.PÁCLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 3 ek méz
- 3 db citrom, félbevágva
- 6 db babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- 1/2 csokor petrezselyem szára
- 4 l víz
- 20 dkg durva szemű só
- 20 szem bors
- esetlegesen: 1 fej fokhagyma félbevágva
HÚS
HOZZÁVALÓK:
- 1 db csirke, konyhakészen
- páclé
- só, bors
- esetlegesen: csípőspaprika-krém vagy chiliszósz vagy tabasco
ZÖLDSÉGKÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 24 gerezd fokhagyma, héjában
- 3 kis fej hagyma, félbevágva
- 4 db érett paradicsom, hámozva, nagyobb darabokra vágva
- 12 db zöld olajbogyó
- 100 ml olívaolaj
- 100 ml száraz fehérbor vagy száraz vermut
- 50-60 g vaj
- szalonnabőrke
Páclé elkészítése: A hozzávalókat felforraljuk, egy percig forrni hagyjuk, közben kevergetjük, hogy a só feloldódjon. Hagyjuk kihűlni, hűtőszekrénybe tesszük.
Hús elkészítése: A csirkére öntjük a hideg páclevet, hogy éppen ellepje. 2-6 óráig állni hagyjuk. A csirkét kivesszük, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, bedörzsöljük a csípős szósszal.
Zöldségköret elkészítése: A római tálat 1 órára vízbe áztatjuk. Utána elrendezzük benne a zöldségeket a bőrkével, felöntjük a folyadékokkal. A zöldségágyra ültetjük a fenti módon előkészített, nyers csirkét. A tálat lefedve tesszük a hideg sütőbe, a hőmérsékletet 180 °C-ra állítjuk. Egy óra elteltével az edényt kivesszük, fedelét levesszük, 10 percig állni hagyjuk. Közben maximumra (vagy grillfokozatra) állítjuk a sütőt. Ilyenkor a csirke sápadt-félkész állapotban van. Bedörzsöljük vajjal, és a római tálban már fedél nélkül tesszük vissza a forró sütőbe. (Éttermi viszonyok közt szalamander alá.) Addig sütjük, míg szép pirult-barna színt nem kap. Ez lehet 15-20 perc (szalamanderben rövidebb idő).
TÁLALÁS:
A csirkét daraboljuk és a zöldkörettel tálaljuk.
paprika , paradicsom , bors , só , szalonnabörke , csirke , vöröshagyma , fokhagyma , chiliszósz , kakukkfű , babérlevél , citrom , méz