Nábelek Zsófia receptje
2020. október 30.Cukrászkrém
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 60 g cukor
- 30 g liszt
- 5 cl rum
- pár csepp vaníliakivonat
- 1 csipet só
Pâte brisée
Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 100 g jéghideg, felkockázott
- vaj
- 1 csipet só
- 30 g jeges víz
Összeállítás
Hozzávalók:
- 2-3 db zöld alma
- 50 g víz
- 50 g cukor
- 1 db tojássárgája
Cukrászkrém elkészítése:
A tejet a vaníliával, a rummal és egy csipet sóval közepes lángon melegíteni kezdjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel – habverővel dolgozzunk, hogy csomómentes legyen. Amikor a tejes alap gőzölögni kezd, de még nem forr, egyharmad részét fokozatosan a sárgájához adjuk, közben végig keverjük, majd visszaöntjük a nagyobb rész tejhez. Közepes lángon, habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg besűrűsödik és lomha buborékokat vet. Egy percig főzzük, a végén erősen kavarva, majd öntsük egy tálba és simítsunk a tetejére fóliát. Hűtőben hagyjuk legalább 2-3 órát hűlni, de akár egy nappal
korábban is elkészíthető.
Pâte brisée elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük, nem baj, ha maradnak benne kisebb, maximum félcentis vajdarabok. 2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll. Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára.
Összeállítása:
A tésztát lisztezett felületen fél centi vékonyra nyújtjuk, egy sütőpapírra húzzuk, és fél órát hűtőben pihentetjük. A közepére halmozzuk a cukrászkrémet, és épp csak annyira kenjük le egy körben, hogy a tészta szélén még maradjon egy 3-4 centis perem. Újra hűtőbe tesszük 20 percre, közben előkészítjük az almákat: meghámozzuk, kivájjuk a magházát és 2 mm-es szeletekre vágjuk. Sorban a cukrászkrémre tesszük a széléről indulva, úgy jó, ha a szeletek átfedik egymást. A tészta szélét körben 10 centinként bevágjuk, ezt a peremet pedig az alma szélére hajtjuk, majd a felvert tojássárgájával lekenjük.
Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk, ezzel kenjük le a megsült almaréteget. Szeletelés előtt hagyjuk 15 percet pihenni.
tej , tojás , liszt , cukor , rum , vaníliakivonat , vaj , zöld alma