Juhos József receptje
2020. július 24.- 1 kg liszt
- 20 dkg rétesliszt
- 80 g étolaj
- 10 g ecet
- 30 g só
TÖLTELÉK:
- 1 kg túró
- 90 g búzadara
- 20 dkg cukor
- 20 dkg tejföl
- 20 dkg kimagozott meggy
- 6 db tojás
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 db vaníliarúd
Juhos József a pilisvörösvári Emil cukrászdában kezdte pályafutását, majd 17 éven keresztül volt főcukrász a Gundelben. Dolgozott közben a Boscolóban és a Gerbeaud-ban, 2013 márciusa óta pedig a Pataki cukrászda cukrászmestere. Az érdi családi vállalkozást azért választotta, mert később szeretne saját cukrászdát nyitni.
Fontosnak tartja a tudás átadását: a Patakiban jelenleg kilenc tanulója van, és folyamatosan tart tanfolyamokat a Metro Vevőakadémián.
Túrós rétes elkészítése:
1. Az összekevert lisztbe és a réteslisztbe beletesszük a sót, az ecetet és az étolajat, ezt követően pedig szobahőmérsékletű víz fokozatos hozzáadásával kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát ezek után pihentetjük: akkor van kész, amikor már nem szakad.
2. Lisztezett abroszra tesszük, és szép lassan addig húzzuk, amíg engedi magát. Közben folyamatosan lisztezzük. (Az asztalról lelógó végét letépjük, bevizezzük újra, ezt a kelesztés után ismét fel tudjuk majd használni.)
3. Amíg a tészta szárad, elkészítjük a tölteléket: ehhez a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját és a kikapart vaníliát összekeverjük. A tojásfehérjét cukorral habbá verjük, ezt követően pedig óvatosan belekeverjük a túrós masszát, a tejfölt és a citrom levét.
4. A kinyújtott tésztára olvasztott vajat csepegtetünk, majd cukrozott zsemlemorzsát szórunk rá, és máris rákanalazhatjuk a tölteléket. A végén a tölteléket meggyel megszórjuk.
5. Az abrosz segítségével a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, majd óvatosan feltekerjük. Vajjal megkenjük, és 190-200 °C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Ecetet azért érdemes hozzáadni, mert a liszt szemeit az ecet összerántja, rugalmassá teszi. Célszerű fa gyúródeszkát használni.
túró , liszt , étolaj , ecet , búzadara , tejföl , meggy , tojás , citrom héja , vaníliarúd