Receptek

Süssön karácsonyra püspökkenyeret!

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. december 19.

(2 db kisebb őzgerincformához)
Hozzávalók:

  • 5 db tojás (L-es méretű)
  • 110 g porcukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 db egész citrom leve
  • 200 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 db reszelt citrom- vagy narancshéj
  • 25 g rum (a tésztába)
  • 180 g olvasztott vaj (a masszához)
  • 200 g aszalt gyümölcs vegyesen (sárgabarack, szilva, áfonya, ananász)
  • 50 g mazsola
  • 60 g étcsokoládé
  • 100 g darált dió
  • 150 g marcipánmassza
  • 100-150 g rum (az aszalványok beáztatásához)

A forma kikenéséhez:

  • 30-40 g vaj
  • 30 g darált dió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Mikor sütne az ember, ha nem a téli ünnepek idején? Minden, év közben elrakosgatott receptet ki lehet próbálni, de persze a jól beváltakat is elővesszük, hiszen a család alig várja a megszokott süteményeket. A püspökkenyér igazi karácsonyi csemege, és igazán nem bonyolult elkészíteni – ha még nem tettük, beépíthetjük a repertoárba.

Elkészítése:

A mazsolát az aszalt gyümölcsökkel beáztatjuk a rumba legalább 6-8 órára. Az aszalt gyümölcsöket és a diót vékonyabb szeletekre vágjuk, a csokoládét és a marcipánmasszát kisebb darabokra aprítjuk és hozzákeverjük a citrom- vagy narancshéját. A lisztet összekeverjük a vaníliás cukorral és a sütőporral, és félretesszük. A tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval és a citrom levével kemény habbá verjük, lassan hozzáadagoljuk a bekevert lisztes száraz összetevőket.



Az elkészült masszához folyamatos keverés közben apránként hozzáadagoljuk a már aprított és rumba áztatott aszalványokat, a darabolt marcipánt, a diót, az étcsokoládét, a rumot, és a legvégén óvatosan belekeverjük az olvasztott vajat. Egyenletes sűrűségű, lágy masszát kell kapnunk.

Az őzgerincformákat vajjal kikenjük és darált dióval meghintjük: fontos, hogy a forma minden részét befedje a dió. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a két formában.


Előmelegített, 190 °C-os sütőbe tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 °C-ra, és 35-38 percig (tűpróbáig) sütjük. Még melegen öntsük ki a formából.


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.



tojás , porcukor , Bourbon vaníliás cukor , citrom leve , liszt , sütőpor , vaj , narancshéj , aszalt gyümölcs , dió , rum , mazsola , étcsokoládé , marcipánmassza

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra