A megpucolt tököt kisebb kockákra daraboljuk. A tök 1/3-át tepsiben, sütőben 180 °C-on karamellizálódásig sütjük. Eközben a tök másik 2/3-át megdinszteljük. Egy lábosban kevés olívaolajat és a vajat melegítjük, hozzátesszük előbb a hagymát, majd pár perc múlva a tököt és a gyömbért. Addig dinszteljük, amíg megérezzük a sütőtök illatát a felszálló gőzében. Ekkor hozzáöntünk 400 ml tejet és ugyanannyi vizet, sózzuk, lefedjük és puhára főzzük a tököt. Eközben a maradék tejet 60 °C-ra melegítjük a megmosott rozmaringgal, majd visszahűtjük.
Tálalásig hűtőben tartjuk. A chilit megmossuk és apróra vágjuk. Beletesszük az olívaolajba, és hagyjuk, hogy átadja az olajnak a paprika a csípős ízét, majd leszűrjük. (Az így kapott chiliolajat előre el lehet készíteni, mert 1-2 hétig semmi baja nem lesz.)
Ha megpuhult a tök a levesben, hozzáadjuk a sütőben sült tököt, felforraljuk és leturmixoljuk. A levest beletöltjük egy tiszta fazékba. Ha szükséges, vízzel hígítjuk és utánaízesítünk sóval. Tálalás előtt leszűrjük a rozmaringos tejet, és tejhabosítóval (de lehet lábosban, lassan melegítve habverővel felverve) tejhabot készítünk belőle.
TÁLALÁS: Az előmelegített csészékbe merjük a levest, kevés chiliolajat öntünk a tetejére, rákanalazunk a tejhabból és megszórjuk a pirított tökmaggal.