Egy-egy ügyes eszközzel teljesen más jelleget is adhatunk a szokásos feketének.
Bár még ma is sokan idegenkednek a megszokottól eltérő módon főzött kávéktól, a kávékultúra itthon is érzékelhetően fejlődött az elmúlt időszakban, és az ital világszerte új virágkorát éli. A kávé mint ital önmagában is, de ételalapanyagként szintén, hiszen a trendek azt mutatják, hogy egyre több ágazat ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket.
Otthon azért leginkább a kávét még mindig kortyolgatni szoktuk, de még a hagyományos presszó- vagy tejeskávé is feldobható, ha valami újra, másra vágyunk. Egyrészt
Nem is feltétlenül kell százezres nagyságrendű kiadásra gondolni, hiszen már egy néhány ezer forintért beszerezhető, de minőségi tejhabosító is kellően felvillanyozhatja az ébredés utáni hangulatot; nem törvényszerű, hogy rögtön egy hiperszuper kávégéppel kell kezdeni.
Van azonban pár eszköz, amikkel a kávémániás, ha már be nem szerezte, valószínűleg szemez egy ideje (vagy szemezni fog), és még a profi – Anthony Ragler, a Black & White Coffee Roasters csapatát erősíti – szerint is hasznosak a konyhában, ezek közül mutatunk most párat.
Mérleg
Egy átlagos kávéfőzőhöz nem kell különösebb szakértelem: az ember az őrölt kávéból kanalaz párat az edénykébe, betölti a gépbe, aztán vizet önt a tartályba, és a gép végzi a dolgát. Ha viszont otthon is vágyunk a kávé ízében rejlő nüanszok élvezetére, és kacérkodunk a csepegtetős, pour-over típusú kávékészítéssel, a megfelelő arányok eltalálásához alapvető fontosságú lesz egy precíz, megbízható kávémérleg beszerzése.
„Mérleg nélkül is elkészíthetünk egy csésze remek kávét, eltalálhatjuk a megfelelő arányokat, de valószínűleg soha többé nem tudjuk újra, ugyanúgy reprodukálni”
– magyarázza Ragler. „A mérlegek nem csak a menő kávézókban, s nem csak profiknak hasznos kellékek.”
Kávédaráló
A szemes, csak néhány napja pörkölt babból készült kávé íze össze sem hasonlítható a ki tudja, mikor pörkölt, előre megőrölt és csomagolt változatokéval, így
„Az őrlés szerepe alapvető fontosságú, hiszen az egyenletes szemcseméret garantálja a megfelelő extrakciót – ez pedig óriási különbségeket eredményezhet” – hangzik a magyarázat. „Ezáltal a kávét akár kevésbé kesernyésnek is érezhetjük, és sokkal jobban érzékelhetőek az adott kávéban rejlő lehetőségek.”
A mai darálók között már bőven találunk olyanokat is, amelyeknél játszani lehet a szemcsemérettel, hiszen például más beállítás szükséges egy espressóhoz, és megint más egy pour-over kávéhoz.
Vízforraló
Bár sok háztartásban alapkellékek, ezeket az elektromos gyorsforraló kancsókat kevésbé használjuk kávé készítésére (most az instant kávékat hagyjuk). A jobb forralók – amellett hogy sokszor szemet gyönyörködtető dizájnnal is készülnek, hihetetlenül praktikusak is – pillanatok alatt felforralják a beléjük töltött vizet, aminek a hőmérsékletét akár egy órán át is képesek megtartani.
„Vannak olyan vízforralók, ahol beállítható a hőmérséklet, ez pedig garantálja, hogy a kedvenc kávénk minden egyes alkalommal pontosan ugyanolyan hőfokon készül majd” – fejtegeti a szakértő. „A hőmérséklettel való játék során felfedezhetjük, hogy mi a mi saját, személyes preferenciánk. Elképzelhető, hogy így jövünk rá: mi jobban szeretjük, ha a kávénk alacsonyabb hőmérsékletű vízzel készül, lassabban, ellentétben egy brutál erős, forrázott változattal.”
Csöpögtetős kávékészítő
Legyen ez az a nap, amikor kipróbáljuk a csepegtetős, pour-over módszert. Kevéssé ismert tény, de valójában a világon elkészített kávéitalok mintegy 70 százaléka ezzel a technológiával készül. A kávé ilyenkor alapvetően egy papír- vagy fém- (esetleg műanyagfilteren) átszűrve, 2-4 perces áztatási idővel készül el.
„A hagyományos főzőn, illetve a pour-over módszerrel készített kávé közötti különbség óriási lehet, körülbelül olyan, mint amikor egy partira, vagy csupán egyetlen személyre főzünk” – magyarázza Ragler. „Utóbbi esetben
jobban kontrollálhatjuk a változókat: az őrlés milyenségét, a vízhőmérsékletet, vagy a kitöltést.”
Vannak eszközök, amelyeket kifejezetten ehhez a módszerhez terveztek, nem kell a poharunkban, vagy egy tálban hozzálátni az italkészítéshez. Ideális, ha az eszköz alja lapos, és rendelkezik fogóval, így esztétikusabban tudunk majd szervírozni, tölteni.
Úti/hőtartó bögre
Vajon a kedvenc bögrénk mennyi ideig tartja melegen a kávénkat? Ha mi is imádjuk munka közben, órákon át kortyolgatni a feketénket, elég gyakran találkozhatunk a kihűlt kávé okozta csalódással, de a totyogósok után rohangáló anyák valószínűleg szintén együttéreznek velünk. A spektrum másik vége is igaz: a kánikulában percek alatt löttyé silányuló jeges kávé esete sem kevésbé illúzióromboló. Hányszor gondoltunk már arra, milyen remek lenne, ha mindig a megfelelő hőmérsékletű kávé lenne a kezünk ügyében?
„Ma már kiváló hőtartó bögréket találhatunk, érdemes kicsit körülnézni” – javasolja a szakember. A kiválasztásnál érdemes ügyelni, hogy a megjelenés ne vegye el a figyelmünket a funkcionalitásról. Jó szempont lehet, ha a bögrének széles szája is van, hiszen így komplexebben érvényesülnek a kávé aromái, amit belélegezve mi is sokkal jobban élvezhetünk.
Ragler ezeket az eszközöket például jó szívvel ajánlja:
- BrewSmart mérleg (Brewista)
- Encore kávédaráló (Baratza)
- Stagg EKG vízforraló (Fellow)
- Wave csepegtető (Kalita)
- Carter Everywhere bögre (Fellow)