Koktélokat készíteni a párunkkal nemcsak azért jó, hogy egy gyertyafényes vacsora mellett finom italokkal koccinthassunk – maga a mixelés is jó alkalom, hogy egymásra hangolódjunk a közös alkotás közben. Metzger László, a Hendrick’s és The Botanist gin márkanagykövete, illetve a Babka Budapest vezető bartendere négy otthon is elkészíthető receptet költött a szerelem témája köré a Magyar Konyha olvasóinak, Ruprecht László séf pedig négy receptet ajánl a téli, mégis forró, italok mellé. Azoknak pedig, akik nem szeretnének főzőcskézni, házhoz szállított Valentin-napi menünket és boxokat gyűjtöttünk össze.
1. ROSE PETAL SMASH
Hozzávalók:
● 50 ml Hendrick’s gin
● 3-4 friss licsi
● 10 ml rózsaszirup
● 10 ml cukorszirup (1:1)
● 20 ml lime-lé
● 1 öntés citrom bitter
Elkészítése: A licsit shakerben összetörjük, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, és összerázzuk. Az italt ezután teaszűrőn át lehűtött koktélos kehelybe töltjük. Szárított lime-karikán úszó szárított rózsabimbóval díszítjük, és Coupette pohárban tálaljuk.
Metzger László ajánlója: „A világ egyik legnépszerűbb ginje, a Hendrick’s két meghatározó ízjegye az uborka és a rózsa. A legtöbben az előbbit emelik ki, most Valentin-napra a rózsát helyezzük a középpontba. Kalandosabb kedvűek rózsavízzel is feldobhatják, de akkor már tényleg egy florális bomba lesz a pohárban! A licsi gyümölcsös frissessége jól kiegészíti a szerelem virágát. Ha nem tudjuk, hol vegyünk szárított rózsabimbót, a virágüzlet helyett érdemes betérni a Koktélboltba a budapesti Közraktár utcában, ahol mindenféle növényi összetevő (botanical) kapható.”
Ajánlott recept: Pácolt lazac mandarinsalátával és banánnal
Ajánlott házi csomag: „Párisi L’amour” a Párisi Passage-ból. Az ikonikus Párisi Udvar étterme ínyenc menüsort állított össze a szerelem ünnepére olyan fogásokkal, mint vaníliában pácolt tigrisrák narancsos salátával és érlelt bélszín ördögszekérgombával. Mindez Lutz Lajos Executive Chef videós útmutatója alapján készíthető el otthon, és még rózsacsokor is rendelhető hozzá. A kétfős csomag ára 23 990 forint, a Valentin-napi rendeléseket február 11-ig kell leadni.
2. VALENTINE’S PUNCH
Hozzávalók:
● 40 ml Cointreau
● 60 ml gyümölcstea és hibiszkusz coldbrew
● 2 kiskanál házi baracklekvár
● 4 csepp gyömbérextrakt vagy 2 karika friss gyömbér
● 15 ml citromlé
Elkészítése: Ha friss gyömbérrel készítjük el az italt, a meghámozott karikákat egy shakerben összetörjük. A gyümölcsteához szárított hibiszkuszt keverünk, majd hidegvízzel leöntjük és hűtőben 6-12 órán át áztatjuk. Az így elkészült coldbrew-t a többi hozzávalóval összerázzuk, majd duplán szűrve, Cognac ballon pohárban szervírozzuk, szárított citromkarikával és aszalt kajszibarackkal díszítjük.
Metzger László ajánlója: „A nagy múltú francia narancslikőrhöz, a Cointreau-hoz szívesen nyúlnak a cukrászok az édes és kesernyés narancshéjak különleges elegye miatt. A bartending és a cukrászat nagyon közel áll egymáshoz, így én is bátran nyúlok a lekvárhoz – az eredmény egy hagyományos puncs és egy barackos sütemény szerelemgyereke. A legjobb a házi lekvár, viszont ha savasabb, akkor kis cukorszirupot is érdemes hozzátenni. A kajszibarack nemcsak íze, hanem pikáns formája miatt is alkalomhoz illő, a gyömbért pedig afrodiziákumként tartják számon.”
Ajánlott recept: Langyos kacsasaláta
Ajánlott házi csomag: Páros gourmetbox a Négyházmajorból. A kézműves magyar finomságokat forgalmazó online delikát kétfős dobozt kínál Valentin-napra. Szeletelt fűszeres parasztsonka, cantucci, áfonyás-vörösboros szarvaspástétom, kovászos gyökérkenyér, szekszárdi cabernet franc – minden adott a gyertyafényes falatozáshoz, főleg, hogy gyertyát is rejt a 14 500 forintos doboz. A Valentin-napi rendeléseket február 9-én estig várják.
3. PRIESTESS OF APHRODITE
Hozzávalók:
● 40 ml Metaxa 12*
● 10 ml mézvíz (2:1)
● 15 ml lime-lé
● 1 öntés Angosturabitter
● gyömbérsör a pohár tetejéig
Elkészítése: Két rész méz, egy rész maximum 60 °C-os víz és csipetnyi só felhasználásával mézvízet keverünk (ami folyósabb és keverhetőbb, mint a színtiszta méz). A mézvizet a többi összetevővel egy Collins vagy longdrink pohárban összeöntjük, majd lime-héjjal és fél aszalt fügével díszítjük.
Metzger László ajánlója: „A mule, bármilyen röviditalból elkészíthető koktél, a MoscowMule például vodkából, a London Mule ginből készül. A jelen italhoz Görögország adta az inspirációt, egészen pontosan Aphrodité papnői, akik a szerelem istennőjének ünnepén erotikus láncot lejtettek és gyakran egy-egy nézőt is elcsábítottak. A koktél alapja a görögök egyik nemzeti büszkesége, a Metaxa, aminek fügés, aszalt gyümölcsös tónusaihoz jól illik a gyömbérsör friss fűszeressége. A füge a díszítésben is megjelenik, és szintén afrodiziákumként ismert.”
Ajánlott recept: Malaccsászár almával, céklával és áfonyával
Ajánlott házi csomag: Vacsoramenük és boxok a KIOSK Budapestből. A KIOSK kétféle vacsoramenüt és kétféle desszertboxot kínál Valentin-napra. A 9500 forintos alap vacsoramenüben avokádó és tonhal, erdei gombás ravioli kacsacombbal, a 8500 forintos vegán ételsorban avokádó és cikória, sütőtökben sült zöldségek. A boxok a macaronok, Ghraoui csokoládék és más finomságok mellett virágot és verset is tartalmaznak. A menük február 11-ig, a boxok február 12-ig rendelhetők.
4. CUPID’S BOW
Hozzávalók:
● 50 ml Glenfiddich 12
● 20 ml citromlé
● 20 ml cukorszirup
● 1 csipet só
● 1 öntés Angosturabitter
● 1 db tojásfehérje
Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorsziruppal és sóval shakerben felhabosítjuk (ez a „dry shake”) aztán a többi hozzávalót is belekeverjük. Duplán szűrjük, whiskys pohárba töltjük, majd egy friss gerezd körtével és megperzselt fahéjrúddal díszítjük.
Metzger László ajánlója: „Egy olyan kiváló singlemalt skót whiskyből, mint a 12 éves Glenfiddich, nem érdemes sok összetevős, komplex italt keverni – hagyni kell ragyogni, ezért egy klasszikus whiskeysourra esett a választás. Ebben a speyside-i whiskyben a komoly malátás és tölgyes jegyek mellett a gyümölcsösség a meghatározó, és hogy ezt kidomborítsuk, egy friss gerezd körtével és egy finoman megpörzsölt fahéjrúddal díszítjük. A körte feminin formavilága és a füstölgő szivarnak tűnő fahéjrúd maszkulin jellege vizuálisan is Valentin-napi hangulatot teremt.”
Ajánlott recept: Szarvasgombás fácánmell gróf Széchenyi módra
Ajánlott házi csomag: Valentin-napi menü a Textura Étteremből. A Michelin-csillagos Sárközy Ákos 3 fogásos menüt állított össze kacsamáj terrine-nel és almával, báránygerinccel és -pofával, s mindezt 2 desszertfogás egészíti ki. A kétfős csomag ára 20 000 forint, és tartalmaz egy palack gyöngyözőbort is. A rendeléseket február 12-ig várják, és a házhoz szállítás mellett átvehető az étteremben is.
A fotók a Párisi Udvarban készültek. A koktélkészítéshez szükséges italok, alapanyagok és eszközök megrendelhetők a https://www.bareszkozok.hu/ webshopból.