Receptek

Szarvasgombás fácánmell gróf Széchenyi módra

Kalla Kálmán receptje

2020. július 20.
  • 2 db fácánmell
  • 200 g libamáj 8 szeletben
  • 50 g téli szarvasgomba szeletelve
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk frissen őrölt bors
  • 1 tk konyak
  • 8 szelet hosszú vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna
  • 800 g kelkáposztalevél leforrázva
  • 100 g kolozsvári szalonna
  • 1 ek fácánkivonat
  • 1 ek tejszín
  • 1/4 tk frissen őrölt fehér bors
  • 1 tk szárított majoránna
  • 20 g téli szarvasgomba
  • 600 g (2 db) alma cikkekre vágva
  • 40 g vaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A fácánmelleket kicsontozzuk, a csontokból fácánkivonatot készítünk. A csontokat lepirítjuk, és vízzel felengedve,

2 órán át lassan forraljuk hagymával, zöldségekkel, kakukkfűvel, majd kevés keményítővel sűrítjük.

Végül sajtruhán leszűrjük, sózzuk. A melleket lapjában félig bevágjuk és szétnyitjuk, sóval, borssal fűszerezzük.

A libamájszeleteket sóval, konyakkal ízesítjük.

2 szelet máj közé szarvasgombaszeleteket teszünk, mint egy-egy kis szendvics. Ezeket tesszük a fácánmellekre, összehajtjuk a nyitott szeleteket, és szép félmell alakúra formázzuk.

A töltött melleket, hogy ne nyíljanak szét sütés közben, betekerjük két-két szelet szalonnával. Serpenyőben minden oldalát megpirítjuk, elősütjük, majd

75 °C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüljön!

A kelkáposztaleveleket ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, apróra vágott kolozsvári szalonnát kisütünk, és a kelleveleket készre pároljuk rajta, a fűszerekkel, a tejszínnel és a fácánkivonattal. A magházuktól megtisztított almacikkeket vajon megsütjük.

TÁLALÁS:

Forró tányérra tesszük a kelleveleket, elé helyezzük a felszeletelt fácánmellet, köré az almacikket. Szarvasgombát gyalulunk a tetejére. Külön adunk még hozzá ízesített fácánkivonatot. Sajtchipsszel díszíthetjük.



fácánmell , szarvasgomba , libamáj , kolozsvári szalonna , konyak , kelkáposztalevél , fácánkivonat , tejszín , majoranna , alma , vaj