Gasztrotörténet

MKO

2024. február 11.

afrodiziákum , valentin nap , vágyfokozók

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Aki a tűzhely titkait elleste, ujja köré csavarhatott bárkit. Hát még ha ismerte a bájitalok, varázsszerek, vágykeltő afrodiziákumok titkát is.


A kifejezés a szerelem görög istennőjének, Aphroditének a nevéből származik. Az istennő – a mitológia szerint – a tenger habjaiból emelkedett ki, és egy fésűkagylóban állva érte el a partot, ahol léptei nyomán virágok, gombák, fűszernövények sarjadtak. Ezek az afrodiziákumok. Hogy mit tekintünk annak, az koronként és égtájanként változik, néhányat ezek közül azért megpróbáltunk összegyűjteni.

Sandro Botticelli: Vénusz születése, 1484


Nagy bájkeverők

A két legelterjedtebb afrodiziákum évszázadokig az ámbra és a pézsma volt. Ezt tekintették életelixírnek az alkimisták, akik leginkább aranyat kerestek, de azért kotyvasztottak számos bájitalt is. Az illatos ámbra, a parfümgyártás egyik alapanyaga valójában a cetek hányadéka, szürke, viaszos állagú anyag. A pézsmát a pézsmaszarvasok mirigye termeli és az illatszergyártás előkelő hozzávalója. Ámbrát evett pasztillák formájában Richelieu marsall (nem tévesztendő össze a bíborossal), szüksége is volt rá, hiszen a 18. században élt főúr hatszor házasodott és 90 éves korában lett utoljára apa. 

Ámbrás és pézsmás csokoládéval fogadta XV. Lajost Madame Pompadour is, akárhányszor csak a király belépett a hálószobába. Próbálkozott más afrodiziákummal, osztrigával, göngyölt nyelvhallal, zellerkrémlevessel, de a csokoládé szerotonintermelést fokozó hatása mindent vitt. Aztán megjelent a színen du Barry grófnő, aki nem is grófnő volt, hanem kurtizán, főzni sem tudott (bár róla nevezték el a Dubarry-szeletet), viszont szép volt és húsz évvel fiatalabb. És ettől kezdve Pompadour márkinő hiába készítette pasztilláit. A vágy titokzatos tárgya tehát mégsem a csokoládé, hanem a nő. Vagy a férfi. 


Egyéb trükkök

A hagymafélék végigkísérték az erotikus konyhaművészetet a görögöktől az újkorig. A 13. században élt német filozófus, Albertus Magnus a következő metódust ajánlotta szerelmi légyottokra: „Egy órával a szerelmi aktus előtt kenjük be bal nagylábujjunkat, valamint a vesénk tájékát bőségesen orbáncfű- és fokhagymabalzsammal. Hölgyünk sosem fogja elfelejteni ezt a mágikus pillanatot.”


Őrlemények

A csili kapszaicintartalma boldogsághormont szabadít fel az agyban, a gyömbér serkenti a vérkeringést, a csokoládé feniletil-amint tartalmaz, ugyanazt a vegyületet, amelyet agyunk is termel, ha szerelmesek vagyunk. Az ámbra és a pézsma mellett a legbiztosabb ajzószernek három őrlemény számított: a porrá tört szarvasagancs és a kőrisbogár, valamint a rinocéroszszarv-őrlemény. Az utóbbi hiedelem a mai napig felelős az orrszarvúk pusztulásáért, a kőrisbogárport meg egyenesen betiltották az Egyesült Államokban, annyira veszélyes. De ezt a 16. században még nem tudták.


Osztrigahívők


Minden idők legnagyobb csábítója, Casanova az osztrigában hitt. Saját bevallása szerint négy tucatot is elpusztított reggelente. Ám ez semmi Balzac rekordjához képest! Az író a párizsi Véry étteremben gond nélkül lenyelt 100 fine de claire-t, és hirtelenjében nem is tudta megmondani, hódításaira büszkébb-e, vagy étvágyára. Rajta is túltett a porosz vaskancellár, Otto von Bismarck, akinek az apró, zöldes-sárga húsú gravette volt a kedvence. Ennyi jód- és cinktartalom az egekbe emelte a libidót, úgyhogy rejtély, miként tudtak ezek a férfiak egyáltalán politikára vagy írásra gondolni. 


Szarvasgombapártiak


A másik legismertebb vágyfokozó a szarvasgomba. Sokak szerint a legdrágább kulináris orgazmus. A híres francia gasztropápa, Brillat-Savarin azt mondja, hogy a trifla mindkét nemnél felkelti az érzékiség gyönyöreinek emlékét, még mielőtt megkóstolnánk. Tehát már az illatával elbódít. Valóban nehéz szabadulni tőle: akit egyszer megcsapott a gímgomba súlyos és émelyítő illata (régen azért hívták így, mert párzáskor a gímszarvas feltúrta érte az avart), többé nem menekülhet. Függő lesz egy életre.


Konklúzió

François Boucher: Madame du Pompadour, 1750-58


A helyzet azonban az, hogy a tudomány eddig egyetlen természetes vágyfokozó hatását sem tudta bizonyítani. Vannak ugyan növények (az ázsiai ginzeng, a sáfrány), amelyek serkenthetik a szerelmi vágyat, ám csak akkor, ha az magától is megjelenik. A fekete csokoládé is hasznos lehet, de ahhoz, hogy valóban és biztosan hatásos legyen, a szerelmi légyott előtt néhány órával 2500 szeletet kellene megennünk.

Kapcsolódó cikkek