Hírek

Orbán Szilvia

2022. május 18.

Az amerikai hadsereg csaknem nyolc évtized után pótolta azt a születésnapi tortát, amit a katonái még a II. világháború alatt lovasítottak meg.

Senki sem hibáztathatta a 13 éves Meri Miont, amikor 1945. április 29-ének reggelén végre szeretett volna belekóstolni édesanyja ínycsiklandó tortájába, egy újabb, félelemben töltött éjszaka után. A kamaszlány az olaszországi San Pietro egyik félreeső házában – pontosabban egy ideje már annak padlásán – bujkálva töltötte a mindennapokat az édesanyjával, hiszen a frontvonal egyre közelebb húzódott. A német és az amerikai csapatok összecsapásai, a fegyverropogás azon a zivataros, április végi éjszakán sem csillapodott, és az Amerikai Hadsereg 88. Gyalogsági Hadosztálya hajnalra már a ház mellett haladt.



Születésnapjának reggelén azonban az éjszakai eseményektől még mindig zaklatott lány végre valami igazán jóra ébredt: a házat megtöltötte az édesanyja által sütött sütemény mennyei illata. A tortát – hogy hűljön – az anyuka gondosan az ablakpárkányra tette, a szülinapos viszont végül nem kóstolhatta meg a számára készített finomságot:

az arra haladó amerikai alakulat néhány szemfüles katonája ugyanis kéretlenül kiszolgálta magát, és felfalta az egész tortát.

Bár a kamaszlány aznap a tortáját siratta, a közeli Vicenza lakói örömmel fogadták az amerikaiakat, akik lassan bevonultak a városba, és végigmasíroztak a Corso Palladión, a főutcán. Az USA hadseregének adatai szerint azon az ominózus, viharos éjszakán 19 amerikai katona vesztette életét vagy sebesült meg komolyan, és a haderő több tankját is kilőtték a németek, akik a város elfoglalását tervezték.



Az idő kerekét 77 évvel későbbre forgatva, a ma már idős Mion számára is eljött az igazság pillanata.

Úgy tűnik, hogy a II. világháborús történet nem merült feledésbe, és az Amerikai Hadsereg szerette volna végre kárpótolni az annak idején torta nélkül maradt ünnepeltet. Ezért a napokban, a festői Giardini Salvi városában, összegyűltek a veteránok, a US Army olaszországi helyőrségének, és az olasz karabélyosok képviselői, illetve több száz helyi lakos, és ünnepélyes keretek között átadták a ma már 90 éves Meri Mionnak a hosszú évtizedek óta esedékes születésnapi tortát.



„Kicsit fura volt a helyzet, de boldoggá tett, hogy átadhattam neki ezt a tortát” – nyilatkozta Peter Wallis őrmester.

Az Amerikai Hadsereg olaszországi helyőrségének YouTube-ra posztolt videója szerint az átadás jól sikerült: a megilletődött ünnepeltet énekkel köszöntötték, majd átadták a süteményt, amelyen egy 90. születésnapi jókívánság volt olvasható.


„Holnap eljön hozzám az egész családom, és majd együtt esszük meg a tortát” – ígérte az idős asszony. Csak sejtjük, hogy az első falat – az, amire csaknem 80 évet várt – mézédes lehetett.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek