Hírek

Orbán Szilvia

2021. augusztus 25.

Skócia , skót , whisky , angels share , etanol , párolgás , érlelés

A skót whisky készítése során az italban lévő etanol mintegy 2 százaléka elpárolog – de vajon hová tűnik? Erre keres választ egy helyi politikus.

A klímaváltozás hatásai egyre fenyegetőbbek, azonban ezekért leginkább mi magunk, az emberiség okolható. A káros folyamatok egy részéért az élelmiszeripart terheli óriási felelősség – a mezőgazdasági gépek például szén-dioxiodot, a hatalmas állattenyésztési telepek pedig metángázt termelnek.

A Scotch, azaz a skót whisky gyártása során etanol párolog a légkörbe – de vajon környezetvédelmi szempontból ez szintén egy káros folyamat? A skót parlament egyik zöldpárti képviselője, Ross Greer erre szeretne választ kapni, írja a FoodAndWine

Az angyalok része, azaz az angels’ share egy jól ismert jelenség a whisky gyártásának során. Lényegében azt a folyamatot jelenti, amikor a whisky érlelése során, a hordóba került ital egy része elillan – a készítők úgy tartják, hogy ezzel a mennyei lények felé „áldoznak”. A párolgási arány nagyjából 2 és 5 százalék között változik; a mértékét pedig különböző faktorok befolyásolják (az ital kora, a hordó mérete, a klíma, a szellőzés).


„Nemrég megkeresett egy választópolgár, aki az ipari kémia területén tevékenykedik. Az illető több szeszfőzdével is dolgozott már olyan problémák megoldásán, mint amilyen például az érlelési veszteség, és kíváncsi volt, hogy a skót parlament milyen álláspontot képvisel ebben a témában” – mesélte a képviselő.

„Elképesztően kevés az információnk erről a problémakörről, és az sem tiszta, milyen elvárásai vannak a kormányunknak,

szóval boldog voltam, hogy szóba hozhattam a témát, és végre tisztázhatunk pár dolgot. Azt remélem, hogy hasznos lesz a ténykedésem azoknak, akik a számunkra oly fontos ágazatban minden nap azon dolgoznak, hogy csökkentsék a kibocsátást, és Skócia nemzeti italának hírét tovább öregbítsék.”

A The Courierban megjelent cikkre reagált a Skót Whisky Szövetség, amelynek az az álláspontja, hogy az etanol párolgása semmilyen gondot nem okoz.


„Az etanolveszteség évenkénti átlaga két százalék körüli, és – ahogyan arra a kormány is rámutatott – sem az egészségre, sem pedig a környezetre nem ártalmas, tekintve, hogy rendkívül gyorsan szétoszlik a légkörben” – fogalmazott a tömörülés szóvivője.

„Az ágazat egyébként is keményen dolgozik a környezetet terhelő kibocsátásai csökkentésén: az üvegházhatást okozó gázok esetében például, a 2009-es adatokhoz képest, immár 32 százalékos a csökkenés mértéke.”

Mairi McAllan, a skót környezetvédelmi miniszter is azon az állásponton van, hogy az alkohol párolgása ártalmatlan.

„A skót whisky érlelése során leginkább etanolpárolgással számolhatunk, ami viszont rendkívül gyorsan eloszlik az atmoszférában. Ezen a módon pedig teljesen ártalmatlan az emberi egészségre” – állítja. „Mivel a Scotch érlelésével a légkörbe kerülő kibocsátást nem szabályozza a 2012-es rendelkezés (Pollution Prevention and Control, Scotland), a Skót Környezetvédelmi Ügynökség (SEPA) a szektor vállalkozásaival karöltve dolgozik azon, hogy bátorítsák a kibocsátás mennyiségét csökkentő erőfeszítéseket.”

A whisky is fontos szereplője annak, az Angels’ Share című, 2012-es mozifilmnek, amit megjelenésekor úgy reklámoztak, hogy ez a skótok „Alul semmije”.


A tudomány még egy dologban elég határozott véleményen van: az elillanó alkohol szinte biztosan nem az angyalokhoz kerül.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek