Cikkek

Orbán Szilvia

2021. február 22.

Ugyan Wales egyelőre nem a whiskyjéről híres, most mégis eredetvédelmet kaphat.

Az átlagembernek Arany János versén, a békésen legelésző birkanyájakon és a kimondhatatlan nevű helységneveken kívül elég kevés dolog jut eszébe a festői Walesről, így ikonikus italt sem igazán kapcsolunk az Egyesült Királyság eme tagországához.


Pedig sok italt, köztük például a világ legjobb whiskyjeit is, épp azon tulajdonságuk alapján tartjuk számon, hogy honnan származnak:

a skót whisky annyira híres, hogy egyszerűen Scotch-ként emlegetjük, míg az amerikaiak Bourbon whiskey-jének is külön rajongótábora van. A japán whisky ritka kincsnek számít, az ír trendinek,

de még Kanada is hozzájárult az ital népszerűségéhez. De ki hallott már a walesi whiskyről?

Ugye ugye… De ez nem is annyira meglepő, hiszen egészen mostanáig, nehéz lett volna walesi whiskyágazatról beszélni: az utóbbi száz év során ugyanis alig fordult elő, hogy a kereskedelmi forgalomban olyan whiskyt értékesítettek, amit ténylegesen Walesben készítettek; a BBC információi szerint erre egészen 2004-ig kellett várni.


A kézműves szeszfőzdék boomja azonban szép lassan – szó szerint: pillanatnyilag körülbelül öt műhelyről van szó – Walesbe is begyűrűzik, és azzal, hogy Nagy-Britannia immár hivatalosan elhagyta az Uniót, a helyi whiskymárkák most azon dolgoznak, hogy megkaphassák a PGI-státuszt, azaz a védett földrajzi jelölést.

A PGI (Protected Geographical Indication) jelzés, azaz a védett földrajzi jelölés olyan termékeknek adható, amelyek
  • egy adott tájról, régióból vagy országból származnak
  • az adott földrajzi helyre jellemző különleges minőségi vagy egyéb jellemzőkkel rendelkeznek
  • gyártásuk teljesen vagy részben az adott helyen történik
Vagyis egy termék akkor kaphat PGI jelölést, ha kizárólag a meghatározott területen készül és ettől lesz olyan jellegzetes.

A 2017-ben indult Aber Falls szeszfőzde – amely várhatóan idén jön ki első whiskyjével – vállalta a zászlóvivő szerepet, hogy dicsőségre vigye a walesi whiskyt, s ennek kezdő lépcsője lenne az, ha az ital megszerezné a védett státuszt, írta korábban a The Drinks Business


„A walesi kormány nagyon támogatja a törekvésünket. Már meg is írtunk egy piszkozatot a kérelemből, és ez a kezdeti változat körbe is járt az ország szeszfőzdéiben, hogy mindenki megvitathassa, és ha szeretné, kiegészíthesse a számára fontos aspektusokkal” – mesélte az Aber Falls ügyvezetője, James Wright. „Az egyeztetés és a rugalmasság fontos, lévén,

mindannyiunknál kicsit mások azok a kritériumok, amelyekről azt gondoljuk, hogy hasznára válnának a ’walesi whisky’ átfogó kategóriájának, és amelyek kiemelnék termékeinket a többiek közül a piacon.”

„A folyamat már elindult, reményeink szerint a védett státuszt még idén megkaphatjuk” – tette hozzá. „Azonban a legfőbb célkitűzésünk az, hogy egy igazán remek ízű itallal álljunk elő, amelyet globálisan forgalmazhatunk, és ami hírét viszi a walesi whiskyknek. A PGI megszerzése is ebben segítene minket.”

A Brexit – ami hivatalosan február elején lépett érvénybe – többek között megváltoztatta azt a szabályozást is, hogy melyik hatóság adhatja ki a „védett földrajzi jelölés” státuszát az aspiráns ételek és italok számára. Az Unióval történt szakítás után ez a szerep visszakerült közvetlenül Nagy-Britanniához. Az ország most valójában bátorítja is a brit termelőket, hogy minél többen kérelmezzék a kiemelt státuszt.

„Hogy felhívjuk a figyelmet termékeink kitűnő minőségére, létfontosságú az is, hogy földrajzi jelzésekkel lássuk el őket. Ezek mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon vásárlókat tájékoztatják arról, hogy milyen világszínvonalú árut tartanak épp a kezükben” – ecsetelte a státusz megszerzésének fontosságát Virginia Crosbie, walesi parlamenti képviselő.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek