Hírek

Orbán Szilvia

2021. október 11.

Az avokádó az Y-generáció egyik alapszimbólumává vált – ezt ismerte fel egy fiatal művész, aki csekély 740 millióért készített arany mementót a jelenségnek.

Tim Bengel, egy stuttgarti művész az idei, szeptemberben megrendezett Berlin Art Weeken mutatta be új alkotását, ami a „Who Wants to Live Forever?” címet viseli. A műalkotás elkészítéséhez a fiatal művész egy valódi avokádós szendvicset – magos bagelt, paradicsomszeleteket, hagymakarikákat, avokádószeleteket és rukkolát – szkennelt be, majd az alkotóelemekről egy 3D-nyomtató segítségével öntőformákat készített, s ezekbe töltötte be a folyékony aranyat. Az eredeti szendvics sem veszett kárba: a művész a munka végeztével állítólag jóízűen elfalatozta.



„Az emberiség évezredeken keresztül különleges jelentést kapcsolt az aranyhoz”

– magyarázza Bagel. „Az aztékok például az istenek könnyének hitték, Midász király pedig az örök jólét szimbólumának tartotta. A pozitív csatolások mellett ehhez a nemesfémhez – főként a bányászatához – ugyanakkor

rengeteg sötét energia is

kapcsolódik. Pont, mint az avokádó esetében. Az avokádó korunk ’zöld aranya’, s kulturális jelentőségének megörökítéséhez nem is találhattam volna jobban passzoló anyagot az aranynál.”



Nem az első eset

A művész két évvel ezelőtt már felkeltette a figyelmet egy, ugyancsak a Berlin Art Weekre tervezett installációjával, a „Virágkoponya Temetővel”. Akkor az egykori Berlini Fal közelében, egy üresen álló telekre helyezett el 100 darab, arannyal vésett sírkövet, majd a fehér márványokat ezernyi virággal és zöld növénnyel borította. Az elrendezés felülről nézve egy hatalmas, vörös halálfejet ábrázolt. Az emberek be is sétálhattak az installációba, megcsodálhatták a virágokat, és elolvashatták az elgondolkodtató sírfeliratokat – például ilyeneket:

„Egész életemben olyanokat akartam lenyűgözni, akiket nem is szerettem.”
„Meg kellett volna csókolnom.”
„Tényleg csak egyszer éltem.”
„Kövess.”



Miután kiderült, hogy a műalkotásért ő a „felelős”, így nyilatkozott:

„Mekkora butaság mondjuk az Insta-lájkok számán kattogni?! Annyi olyan dolog miatt stresszelünk a mindennapokban, ami nem éri meg.”

Az avokádó korunk szimbóluma

A 29 éves művész a jelenlegi kulturális klímát szerette volna látványosan megörökíteni az alkotásában.



„Feltettem magamnak a kérdést:

mi szimbolizálja a legjobban a generációmat? Valami olyasmi kellett, ami egyaránt kapcsolódik az internet, a közösségi média, az egészséges életmód, a turbó kapitalizmus és a természetes élőhelyek pusztításának témájához”

– Bengel így jutott el végül az avokádóhoz, pontosabban az avokádós pirítóshoz.


A Bengel Instagramján található bejegyzés szerint az elkészült alkotás összesen 27 darab, különálló, tömör arany részből áll, amelynek egyetlen avokádószelete önmagában is 14 ezer dollárt, vagyis több, mint 4 millió forintot ér.




„A szoborral reflektálni szerettünk volna a korra, amiben élünk: a gyors és állandó változásokra, a közösségi média befolyására, a minket körülvevő fitnesztrendekre, az úgynevezett ’zöld forradalomra’, a környezetpusztításra, a folyamatos önoptimalizálásra” – fejtegette az alkotó. „Elképzelhető, hogy a valaha volt legizgalmasabb időszakban élünk – jó lenne, ha ennek a tudatában is lennénk.”

A Who Wants to Live Forever című műalkotást a művészeti esemény után eladásra kínálják, az ára 2,95 millió dollár, vagyis kb. 740 millió forint.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek