Hírek

Knap Gábor

2024. április 2.

franciaország , olimpia

A nyári, párizsi olimpia ételeinek több mint a fele lesz húsmentes.


Regionális termékekre, elsősorban pedig zöldségekre és gyümölcsökre koncentrálnak a párizsi olimpia séfjei, akik nem csak a sportolók, hanem a versenyekre érkező nézők ellátásáért is felelnek.


A párizsi játékokkal kapcsolatban Franciaország szeretné hangsúlyozni, hogy a londoni vagy a riói mintegy 3,5 millió tonnához képest a felére csökkentik az olimpia szén-dioxid kibocsájtását, de ez csak az egyik oka annak, hogy helyi alapanyagokból, kevés hússal dolgoznak a rendezvény szakácsai.


Alexandre Mazzia, akinek Marseille-ben van három Michelin-csillagos étterme, egyike azoknak a séfeknek, akik az olimpiára érkező 15 000 sportoló étkeztetését szervezik. Mazzia szerint a sportesemény nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy bemutassák, az elmúlt években mennyit változott a francia konyha. A séf és csapata nagyjából 500 egészséges recepttel készül a játékokra, amelyek minden ízlést és igényt ki kell elégítsenek, beleértve a halal vagy a kóser lehetőségeket is.


Az olimpiához való, a korábbinál környezettudatosabb szervezői hozzáállás magába foglalja többek között, hogy igyekeznek a lehető legkevesebb új infrastruktúra építésével lehozni a játékokat. A műanyag palackok tömeges használata helyett ivókutakat telepítenek, az olimpiai faluban betiltották az eldobható evőeszközöket, a nézőket ellátó büfékben és éttermekben pedig 60 százalékban vegetáriánus ételeket kínálnak. Az ételekhez szükséges összetevők mintegy 80 százalékát belföldön termelik meg, a marhahús és a tojás pedig teljes mértékben francia beszállítóktól érkezik.



Az olimpia egyes helyszínein igyekeznek a lehető leginkább a lokális termékekre koncentrálni. Marseille-ben például a helyi dinnye kap kulcsszerepet, Lille-ben pedig a környékről származó kagyló. Philipp Würz, a rendezvény étkeztetési és hulladékgazdálkodási vezetője szerint a vendéglátósokat arra próbálják rábírni, hogy a menü tervezésekor lépjenek túl a kliséken, és ne virsliben, vagy mozzarella-paradicsom kombinációban gondolkodjanak. Eleinte voltak, akik vonakodtak – mondta Würz –, de a tervezett kínálat azt mutatja, a többség megfogadta a tanácsot. Szerinte a legnagyobb kihívás az lesz, hogy gyorsan, nagy mennyiségben tudjanak megfelelő ételt adni a vendégeknek: az olimpia és paralimpia négy hete alatt mintegy 13 millió fogást kell elkészíteni a látogatóknak. A 2024-es párizsi olimpia július 26-án kezdődik, a záróesemény pedig augusztus 11-én lesz.


Kapcsolódó cikkek