Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 5.

Doritos , chips , gasztrobűnügy , pancser

Vajon mit gondolhat az a tolvaj, aki egy pofonegyszerűen kiszúrható, élelmiszerszállító járgányt köt el?

Ha belegondolunk, igazából nincs olyan autó, ami lopás szempontjából a „legjobb” választás lenne, de az biztos, hogy olyan van, amit soha, semmilyen körülmények között nem érdemes meglovasítani. Úgy tűnik, ezzel nem mindenki van tisztában.

Egy oklahomai férfi biztosan nincs: a napokban egy 34 éves férfi egy benzinkút parkolójából kötött el egy hatalmas Frito-Lay kamiont, de az akció – legalábbis a számára – gyorsan szomorú véget ért, írta meg a FoodAndWine. A teherautó oldalain ugyanis

óriási, azonnal beazonosítható Doritos chips képek díszelegtek, így a lopott járgányt gyerekjáték volt szemmel tartani

üldözés közben. A pórul járt bűnöző így elmondhatja: a chips lett a végzete.


Igaz, a tolvaj nem adta könnyen a bőrét: a hajsza több mint egy órán át tartott, három megyét is érintett, s eközben a kamion mintegy 160 kilométert tett meg. A rágcsálnivalókkal megpakolt teherautót négy különböző körzet rendőrei „kísérték”, míg eljött a megfelelő alkalom, amikor a nem túl éles eszű bűnözőt biztonsággal lekapcsolhatták.

„Nagyon érdekelne, mi késztette arra, hogy épp egy ilyen, könnyen kiszúrható, és viszonylag lassú járművet szemelt ki magának” – elmélkedett az Oklahomai Városi Rendőrség kapitánya, Jeff Spruill.

„Most őszintén, mit gondolhatott, mihez kezd egy ilyen feltűnő kamionnal?”

A chips-es tolvajt – aki valószínűleg maga is bajban lenne a válaszadással – végül elfogták a rendőrök, bár előtte még több hatósági autót összetört.


Az eset nem annyira egyedi, hiszen a világ minden táján történnek olyan bűnesetek, amelyekben vannak gasztronómiai vonatkozások. A ritkább eset az, amikor kifejezetten valamilyen élelmiszer vagy ital játssza a főszerepet, viszont annál gyakrabban fordul elő az a forgatókönyv, hogy a bűnelkövetésnek inkább véletlenül lesznek kulináris vonatkozásai.

A közelmúlt ilyen bűneseteiből nemrég mi is válogattunk, cikkünk ITT elolvasható.

Az előbb leírt, mostani esethez nagyon hasonló történt például 2019-ben, Tulsában is: akkor egy 18 kerekes Pepsi-kamiont kötött el egy tolvaj, aki kihajtott az autópályára, hogy – állítása szerint – eljusson vele a repülőtérre. (Arra mondjuk nem tudott válaszolni, mihez akart ott kezdeni a hatalmas járgánnyal.)

„A tolvaj minden egyes kereszteződésben, amin átrobogott, szanaszét szórta az üdítőket” – idézte fel a filmbe illő jelenetet az üldözésben résztvevő őrmester, Glenn Uhren.

Az elkövetőt itt is elfogták: egy alkalommal, amikor lelassított, egy rendőr megpróbált bemászni a lopott kamion fülkéjébe, s megérezve, hogy csapdába kerülhet, a tolvaj végül feladta – a hatalmas járművet azonban sebességben hagyta, így az még az utolsó lendülettel beleszaladt egy üres iskolabuszba.

A férfi végül előzetes letartóztatásba került, de onnan is megpróbált meglógni – lehet, hogy a folyosón volt egy kóla automata?

Kapcsolódó cikkek