Hírek

Orbán Szilvia

2021. április 21.

Aki pár hónap múlva megveszi a Brewmaster nevű játékot, kipróbálhatja, milyen a kézműves sörkészítés – igaz, a végén nem kóstolhatja meg a végeredményt.

A kézműves sörök hatalmas boomja és az otthoni sörfőzés közötti kapcsolatot nem lehet eleget méltatni. Számos, ma már sikeres kézműves márka – például a Sierra Nevada is – kezdetben csupán egy sima, otthoni sörfőzésnek, hobbinak indult. Aztán, ahogy a kézműves sörök csillaga emelkedni kezdett az 1990-es, 2000-es évek környékén, egyre többen szerették volna kipróbálni maguk is, milyen az otthoni sörkészítés. Elindult egy öngerjesztő folyamat: a több lelkes próbálkozó közül több tehetség került ki, akik aztán professzionális sörfőzésbe kezdtek, ez pedig még több embert inspirált, és csábított otthoni főzésre.

Az USA-ban jelenleg mintegy kilencezer sörfőzde működik.

Mindazonáltal, a sörfőzés nem való mindenkinek. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy van elég pénze a szükséges eszközök és berendezések beszerzésére, vagy nincs elég helye azok működtetésére, de az is lehet, hogy ő és a baráti köre egyszerűen képtelen meginni egy akkora mennyiséget, ami egyetlen főzés során megszületik. Arról az esetről nem is beszélve, hogy valaki beszerzett mindent, kialakított egy kis főzőműhelyt, meg is főzte az első sörét – ám az rettenetesen sikerült.

Egy ilyen kudarcot nehéz feldolgozni, még akkor is, ha magába a sörfőzésbe menthetetlenül beleszerettünk.

Viszont nincs veszve minden: a fenti esetek bármelyike is álljon fenn, ha valóban érdekel bennünket a sörkészítés csínja-bínja, hamarosan virtuálisan szimulálhatjuk az egész folyamatot. Alig néhány hónapot kell már csak várni ugyanis arra az új videójátékra, ami ezt az élményt kínálja a gamereknek.


A Brewmaster nevű játék 2022-ben debütál majd, s elérhető lesz PlayStationön, Xboxon, PC-n és Nintendo Switch-en is. A játékot az Auroch Digital fejleszti, és a Sold Out forgalmazza.

Úgy tudni, hogy a videójáték nem a tipikus „indítsd be az üzleted” forgatókönyvet követi, hanem szó szerint a sörfőzés apró részleteire fókuszál. Persze fel kell építened a saját főzdédet, de aztán valódi hozzávalók jó érzékkel való kombinálásából meg kell alkotnod a saját receptjeidet, amikkel aztán versenyeken is indulhatsz.

„Fedezd fel, tanuld meg, és vidd tökélyre a sörfőzés művészetét” – írja a játék leírása.

„Kémikusként tökéletesítsd a recepted összetételét és a technológiádat, aztán nevezd el, palackozd a termékedet, tervezz menő címkét.

Csiszold mesterségbeli szakértelmedet, és legyél te a legnagyobb Brewmaster – ezt ajánlja neked a világ első, realisztikus élményt kínáló sörfőző játéka.”


Az mondjuk szerencsés, hogy a játék élvezetéhez nincs szükség kémikus diplomára.

„Ez egy olyan játék, amit azok is szívesen játszanak majd, akik egyáltalán nem isznak sört”

– magyarázza a PlayStation blogjában Jemima Crow, az Auroch Digital marketing és közösségi média menedzsere. „A sörfőzés önmagában is egy izgalmas terület, és annyi mindenre kell figyelni, hogy a végén egy igazán jó sör születhessen. A valódi kémia komoly és bonyolult dolog, de mi azt szerettük volna, ha a játék bárki számára élvezhető. Szóval, míg a szimuláció maga komplex, addig a mód, ahogyan a játékos interakcióba léphet vele, könnyen érthető. S ahogyan halad előre, maga a játék is fokozatosan új dolgokat tanít a játékosnak, egyre inkább belemegy a részletekbe.”


Crow kitért az inspirációra is: „Az Auroch-nál mi eleve azokra a játékokra specializálódtunk, amik a valós világhoz kapcsolódnak. A cégnél rengetegen vagyunk ínyencek, sokan igazi kézműves sör fanatikusok, ráadásul a stúdiónk székhelye Bristol, ami híres vibráló kézműves sör életéről, főzdéiről. A szabadidőnkben sokunk belekóstolt már a sörfőzés rejtelmeibe, így a játék megalkotása valahol magától értetődőnek tűnt.”


A játékkal csak egy gond van: ha végeztünk, épp a legjobb részt kell nélkülöznünk. Az aprólékosan, szívvel-lélekkel készített sört sajnos nem kóstolhatjuk meg. Igaz, így a lehető legrosszabb élmény sem fenyeget bennünket: nem kell befogott orral legurítani 24 üvegnyi rettenetet, ha a kísérlet mégsem a terveink szerint sikerül.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek