Hírek

A brit királyi családba házasodott Kate Middleton a luxust inkább csak a hivatalos reprezentálásra tartogatja – a hétköznapokon az egyszerű ételek híve.

Ha a világ legismertebb monarchiáját - pontosabban a trón egyik legfőbb várományosának családját - elképzeljük a vacsoraasztalnál, a legtöbben fine dining remekeket idézünk a tányérokra. A Kensington Palota ebédlőjében viszont állítólag sokkal népszerűbbek a házias jellegű ételek, Cambridge hercege és hercegnéje pedig a mindennapokban az ezüstkanalat is hanyagolja.



Míg egy-egy hivatalos megjelenés során a királyi családot elhalmozzák minden földi jóval, egy átlagos napon a háromgyermekes édesanya, Katalin hercegné, úgy tudni, inkább a hagyományos és praktikus konyha híve.

A hercegi pár tavaly decemberben a tévés legenda, Mary Berry karácsonyváró műsorában is feltűnt, ahol kiderült: Katalin kifejezetten ragaszkodik néhány konyhai teendőhöz, amit akár delegálhatna is a személyzetnek. Ilyen például a születésnapi torták elkészítése:

„Imádok tortát sütni. Már hagyománnyá vált, hogy a gyerekeim születésnapja előtt éjszakába nyúlóan keverem a tésztát, díszítem a süteményt. Mindig túlzásba esem, de egyszerűen imádom” – nyilatkozta akkor a hercegné.



Egy hétköznapi estén pedig a hercegi pár sem sokban különbözik egy átlag brit polgártól: az extrém ételköltemények helyett ők is inkább a házias ízeket és az egyszerű konyhát kedvelik

– legalábbis ez derül ki azokból az elejtett megjegyzésekből, amelyeket a velük készített interjúkból kiszemezgethetünk:

Olaszos konyha

Katalin imádja a tésztákat, és örömmel készít vacsorát is, főként közösen, a gyermekeivel. A Lavender Általános Iskolában tett látogatása kapcsán készült riportban a hercegné a People magazinnak megemlítette, hogy a család egyik kedvence a gyorsan összedobható mac ’n’ cheese, vagyis a sajtszószos tészta.

„Elmesélte, hogy a gyerekek imádnak a konyhában segédkezni, és gyakran ’főznek’ is neki. A napokban épp sajtos tésztát készítettek közösen; míg az egyik gyerek a lisztet öntötte, addig a másik keverte a szószt. A salátákat is együtt dobják össze” – emlékezett az újságíró.



Úgy tudni, hogy Katalin a házi pizzát is nagyon kedveli – és ennek elkészítésébe szintén bevonja a gyerekeket, akik kifejezetten szeretik a tésztával való munkát.

Szusi

Vilmos és Katalin nagy barátai a japán konyhának – amint ez kiderült a herceg a Japan House Londonban tett látogatása során, ahol a séffel is találkozott.

„A feleségem és én imádjuk a szusit. Lehet, hogy alkalomadtán benézünk egyszer ebédre, amikor más nincs itt” – dicsérte akkor az ételt Vilmos, miközben sorra kóstolta a lazacos szasimiket. A herceg megjegyzése egyúttal azt a régóta fennálló tévhitet is eloszlatta, hogy a királyi család tagjai biztonsági okokból nem ehetnek halakat és tengeri herkentyűket.


Csípős curry

Katalin első gyermekével volt várandós, amikor hét hónapos kismamaként még mindig a fűszeres indiai ételeket kívánta. Berkshire-i otthonába akkoriban gyakran rendelt a közeli indiai kifőzde kínálatából, és a tulajdonos házaspár szerint kifejezetten kedvelte a csípős ízeket – ezt maga a hercegné is megerősítette, amikor Vilmossal egy hivatalos útra Indiába látogattak. A herceg ugyanakkor nem osztozik a lelkesedésben: a trónörökös gyomra nem bírja a harsány fűszereket.


Bárány

Vilmos és Katalin 2011-es esküvői vacsoráján is előkelő helyet foglalt el a bárányhús, és a házaspár azóta is előszeretettel választ olyan fogást, ami báránnyal készül. 2016-ban például, amikor a hercegi pár a British Columbia ételfesztivál díszvendége volt, egy borban pácolt bárány nyársra esett a választásuk.

Chutney

Egy interjúban, amiben a királynővel való első találkozásáról mesélt, Katalin azt is felidézte, hogy annak idején milyen ajándékkal lepte meg II. Erzsébetet. Kate Middletont közös karácsonyozásra hívták Sandringhambe, és ő

egy igazán személyes meglepetéssel viszonozta a gesztust: nagymamája házi chutney receptjét készítette el a királynőnek.

„Soha nem felejtem az első karácsonyomat Sandringhamben” – nyilatkozta Katalin a királynő 90. születésnapjára készített dokumentumfilmben. „Rettenetesen izgultam, mit adhatnék karácsonyi ajándékként. Aztán feltettem magamnak a kérdést: a saját nagyszüleimnek mivel kedveskednék? Arra jutottam, hogy saját kezűleg készítek neki valamit – ez persze rémesen is elsülhetett volna – de végül úgy döntöttem, hogy elkészítem neki a nagyim házi chutney-ját.”


Bár Katalin eléggé aggódott a fogadtatás miatt, kiderült, hogy nem volt rá oka: a másnapi, ünnepi asztalra ugyanis – meglepetésére – felkerült az általa készített finomság. A hercegné szerint mindez a királynő figyelmességének és mindenkire való odafigyelésének a vitathatatlan jele volt.

Popcorn

Szintén egy hivatalos látogatáson derült ki, hogy Vilmos és Katalin éppúgy szereti a pattogatott kukoricát, mint oly sok kortársuk: 2014-ben a pár Kanadában és az Egyesült Államokban járt, és a program részeként New Yorkban ellátogattak egy kosármeccsre is, ahol a fiatalok szurkolás közben jóízűen falatozták a popcornt.


Vega finomságok

Bár a pár alkalmanként szívesen fogyaszt húst, úgy tűnik, hogy inkább a húsmentes fogásokat részesítik előnyben, legalábbis ha külföldön járnak. Indiai útjuk alkalmával például, a Taj Mahalban tett látogatásukon a séftől, Raghu Deorától vegetáriánus kebabot és lencse curryt rendeltek.

„Vega fogásokkal készültem, mert azt mondták, ezeket szeretik” – kommentálta akkoriban velősen a séf.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek