Hírek

Végh Lilibella

2024. október 24.

Október végén a Koreai Kulturális Központban kóstolóval egybekötött interaktív eseményen debütált a "Kultúrák találkozása ízeken és terroiron át" című könyv. A kiadvány bemutatja miképp olvad össze Korea és Magyarország gasztronómiája. Koreai ételek és a magyar borok egyedülálló párosításait kóstolhatták meg a vendégek, köztük mi is.


Különleges utazásra invitált az ízek birodalmába, Kim Taeyeon mesterszakács és oktató, aki megalapította a Kimchi Intézetet, valamint Dr. Csiba-Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus, borpiaci stratégiai szakértő. A koreai ételek iránti szenvedélyüket és a magyar borok szeretetét ötvözve alkottak egyedülálló ízharmóniákat.



A fogások tálalása előtt bemutatták a közösen alkotott kulináris útmutatójukat, amely egy lenyűgöző, háromnyelvű könyvként a koreai és magyar gasztronómia világába kalauzol - Korea ikonikus ételei részletes receptekkel, valamint a magyar borvidékek kiválóságai. A két kultúra találkozása különleges párosításokban elevenedik meg, hidat képezve a gasztronómia és a borkultúra között, könnyed igényes módon, esztétikusan fotografálva.




A koreai ételeket általában egyszerre tálalják, nem fogásonként, mint a nyugati kultúrákban. Konyhájuk olyan egészséges ételeket tartalmaz, melyek nemcsak színben harmonizálnak, de összetevőikben is egyensúly található. A fogásokat szívvel-lélekkel készítik, dekoratívak és ízletesek. A tradicionálisan mezőgazdaságból élő ország étkezésének középpontjában az erjesztett ételek állnak, fűszerezéshez szójabab- és pirospaprika pasztát, szójaszószt és különféle eceteket használnak. Köretként például savanyított káposztát, kimchit vagy sózott, erjesztett tenger gyümölcseit, jeotgalt fogyasztanak. A különféle köretekből akár 12 félét is tálalhatnak. Ezek a mindennapi étkezés bázisai. A gabonákból készített alkoholos italok szintén a koreai konyhakultúra alapját képezik.




A debütáló könyvben található receptek közül a fűszerezett cukkini mellé a Grand Tokaj Pillanat Gyöngyözőbort párosították. A fehér kimchihez a Speakeasy Fall in Love bort szervírozták, míg a tradícionális Gimbapot a 2023-as Figula Sóskút Olaszrizlinggel. Kellemes ízvilágot nyújtott a kimchi palacsintához a 2021-es Heimann és Fiai Kékfrankos bor. Továbbá a grillezett sertéshasaaljához és a koreai BBQ-hoz kétféle nedűt kombináltak, a Grand Tokaj Single Vineyard "Meszes" Furmint 2021- et és a 2019-es Grand Tokaj 5 puttonyos Aszút. A kiváló menüsor megkoronázásaként, a Yakgwa omlós mézes süteményhez a 2021-es Grand Tokaj Late Harvest dukált.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló