Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 8.

méz , Great Taste Award

Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, egy magyar termék pedig az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében a fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett. Ugyanez a márka idén három termékkel nyert arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.

Viszlai Andrea, a Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi Rakacáról származik. „Egész életemben méhészkedtem, néha már annyi mézet fogyasztottunk, hogy kicsit elegem is lett belőle – meséli a díjnyertes hársméz termelője. – Apukámmal együtt méhészkedünk, de ennek ellenére a szüleim terelgettek más irányba, így az egyetemen magyar-francia szakos tanárként végeztem. Később multiknál dolgoztam, de 2014-ben jött egy mérföldkő az életemben. Ekkor hoztuk létre az elsősorban exportra szállító, mézes vállalkozást.”

Viszlai elmondta, hogy termékeik 2016 óta számos nemzetközi díjat nyertek, idén viszont beneveztek egy kifejezetten mézversenyre az Egyesült Államokban. „Erre a versenyre olyanok neveznek, akik hisznek abban, hogy a mézük tényleg a legfinomabb a világon. Érkeztek nevezések Új-Zélandról, Brazíliából, Olaszországból vagy éppen Madagaszkárról. Hatalmas meglepetésünkre jött az értesítés, hogy a világ minden szegletéből érkezett mézek között bejutottunk a top 30-ba, és a fajtamézek kategóriájában a legjobb három közé bekerült a hársmézünk. Ráadásul idén nyáron nem ez volt az egyetlen örömhír: augusztus elején, a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon idén is elnyertünk három díjat. A szakértő zsűri által bírált hárs- és édesharmatmézünk, valamint a liofilizált málnával ízesített Honeycocktail termékünk is a 2022-es Great Taste díjazottjai között szerepel. Így összesen van 16 díjunk csak Londonból” – meséli Viszlai a gasztronómiai Oscar-díjaként számontartott versenyről.

A „Black Jar International Honey Tasting Contest” verseny a mézek fajtatisztaságára helyezi a hangsúlyt. „A világ három legfinomabb fajtaméze közé bekerülni komoly kihívás, de ez a díj nem volt előzmény nélküli, hanem egy komoly folyamat és nagyon sok munka része, ami nemcsak a méhészkedésről, hanem a piacra lépésről is szól. Jó érzés, hogy már nem csak mi mondjuk a mézeinkről, hogy rendkívüliek, hanem független szakértők is így ítélték meg” – tette hozzá Viszlai.

(Kiemelt képünk illusztráció / Fotó: Unsplash)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló