Hegedűs Jenifer Petra receptje
2021. december 20.Mézes lap
Hozzávalók:
- 40 g méz
- 20 g tej
- 30 g vaj
- 130 g cukor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 180 g liszt
- 2 db tojás
- 1 db citrom héja
- csipet só
Grízkrém
Hozzávalók:
- 1 db tojássárgája
- 30 g cukor
- 200 g tej
- 80 g vaj
- 55 g porcukor
- 15 g liszt
- csipet só
- 1/2 db vaníliarúd
Mandarinlekvár
Hozzávalók:
- 125 g filézett mandarin
- 40 g narancslé
- 15 g whisky
- 50 g cukor
- 6 g pektin
Törökméz
Hozzávalók:
- 25 g méz
- 50 g szódabikarbóna
- 75 g cukor
- 1/2 ek víz
Mézes lap elkészítése:
A tejet, a mézet és a vajat gőz fölött felolvasztjuk.
A szárazanyagokat robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a mézes keveréket, és jól összedolgozzuk. Két sütőpapír között kinyújtjuk, majd hűtőben pihentetjük fél órát. 170 °C-on 7-9 perc alatt puhára sütjük.
Grízkrém elkészítése:
A tej felét elkeverjük a cukorral, a liszttel, a tojássárgájával és a vaníliával. A maradék tejet forraljuk, a tojásos keverékhez öntjük, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg pudingállagú lesz. A vajat a porcukorral fényesre habosítjuk, majd hozzákeverjük a tojásos krémet.
Mandarinlekvár elkészítése:
A mandarint felfőzzük a whiskyvel, adhatunk hozzá egy kis mandarinhéjat is. Hozzáöntjük az összekevert cukrot és a pektint, s még pár percig alacsony lángon főni hagyjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a narancs levet, majd hűtőbe tesszük.
Törökméz elkészítése:
A mézet a cukorral és a vízzel közepes lángon aranybarna színűre felolvasztjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd egy fémtálba öntjük.
Ne ijedjünk meg, ha felhabzik.
méz , tej , vaj , liszt , tojás , szódabikarbóna , citrom , mandarin , vaníliarúd , whisky , pektin , porcukor