Nábelek Zsófia receptje
2020. december 16.kb. 40 darabhoz
- 150 g méz
- 50 g puha vaj
- 2 db tojás
- 400 g liszt
- 50 g porcukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk szegfűszeg
- 1/2 tk kardamom
- 1 nagy csipet só
- 200 g étcsokoládé
- 1 ek olaj
A MÉZES PUSZEDLI, vagy ahogyan az Ínyesmester írja, a mézescsók valószínűleg a mézeskalács egyik
„leszármazottja”, amelyet hagyományosan gombóc formában készítenek és cukormázzal vagy csokoládéval vonnak be. A következő recepthez nem szükséges már előző nap begyúrni a tésztát – fél óra pihentetés után rögtön használható.
ELKÉSZÍTÉSE
A lisztet a porcukorral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel szitáljuk össze. Adjuk hozzá a mézet, a vajat és a tojást, majd gyúrjuk össze egységes masszává, fóliázzuk be és tegyük hűtőbe fél órára. A pihentetés után gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és tépjünk belőle 20 grammos (diónyi) darabokat, majd formázzunk gombócokat belőlük.
Kicsit lapítsuk le a gombócokat, igény szerint dekorálhatjuk dióval is. 180 °C-on süssük 10 percet. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezután olvasszuk meg a csokoládét, adjuk hozzá az olajat, és azokat a puszedliket, amiket nem dekoráltunk dióval, mártsuk ki a csokoládéban, helyezzük rácsra és hagyjuk megszáradni.
méz , vaj , tojás , liszt , porcukor , szódabikarbóna , fahéj , szegfűszeg , zöld kardamom , étcsokoládé , olaj