Receptek

Meggyszósz

Májer Erika a debreceni Jardin Cukrászda cukrászának receptje

2023. augusztus 10.

600 g magozott meggy


1 citrom leve és héja


30 g meggylikőr


40 g cukor


10 g keményítő


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű


A magozott meggyből 200 g­ot leturmixolunk, ebből lesz a meggylevünk. A meggypüré­ hezadunk 50 g vizet, a citrom levét és héját, majd a mara­dék magozott meggyel felfor­raljuk.


Néhány perc főzés után a meggylevet leszűrjük és az egész meggydarabokat félre­tesszük. A keményítőt egy ke­vés hideg vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a meggyléhez és ismét forraljuk néhány percig. Ekkor hozzáadjuk a meggy­likőrt és visszatesszük a szószba a meggyszemeket.


Tipp:


A jó meggyszósz igazi jolly joker. Feldobhatunk vele egy gombóc vaníliafagylaltot, de egy finom csokis brownie vagy akár egy szelet sült hús mellé is isteni lehet. A titka, hogy ne főzzük szét a meggyeket, a leve pedig maradjon kicsit folyé­ kony, átlátszó.





meggyszósz , Májer Erika