Májer Erika a debreceni Jardin Cukrászda cukrászának receptje
2023. augusztus 10.600 g magozott meggy
1 citrom leve és héja
30 g meggylikőr
40 g cukor
10 g keményítő
A magozott meggyből 200 got leturmixolunk, ebből lesz a meggylevünk. A meggypüré hezadunk 50 g vizet, a citrom levét és héját, majd a maradék magozott meggyel felforraljuk.
Néhány perc főzés után a meggylevet leszűrjük és az egész meggydarabokat félretesszük. A keményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a meggyléhez és ismét forraljuk néhány percig. Ekkor hozzáadjuk a meggylikőrt és visszatesszük a szószba a meggyszemeket.
Tipp:
A jó meggyszósz igazi jolly joker. Feldobhatunk vele egy gombóc vaníliafagylaltot, de egy finom csokis brownie vagy akár egy szelet sült hús mellé is isteni lehet. A titka, hogy ne főzzük szét a meggyeket, a leve pedig maradjon kicsit folyé kony, átlátszó.