Nábelek Zsófia receptje
2022. január 24.Hozzávalók a tésztához:
- 140 g méz
- 50 g vaj
- 50 g zsír
- 2 dl tej
- 160 g cukor
- 1 db tojás
- 1/2 db citrom héja
- 600 g finomliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk só
Hozzávalók a diós krémhez:
- 500 g tej
- 100 g búzadara
- 200 g porcukor
- 1 db citrom héja
- 250 g puha vaj
- 120 g darált dió
- 150 g tejcsokoládé és 2 ek vaj a befejezéshez
A mézet, a vajat, a zsírt, a tejet, a cukrot, a tojást, a sót és a citrom héját alacsony lángon megmelegítjük, közben folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és sima tésztát keverünk belőle. Ekkor még lágy a massza, ezért osszuk négy részre, fóliázzuk le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg a tészta megdermed.
A tésztákat egyenként vegyük ki a hűtőből, vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 × 40 centis téglalapra, és húzzuk egy jól belisztezett tepsi hátuljára. Süssük 7-9 percig, amíg világos színt kap. Még forrón húzzuk konyharuhára, így hagyjuk kihűlni a lapokat. Süssük ki a maradék három réteget ugyanígy.
A főzött krémalaphoz a tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét és a citromhéjat, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön.
A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt krémet, végül a
darált diót is. A betöltéshez a krémet három részre osztva kenjük egyenletesen a tésztarétegek közé.
A kész süteményt fóliázzuk körbe, és egy napig pihentessük szobahőmérsékleten. Másnap olvasztott étcsokoládéval vonjuk be, megszórhatjuk durvára vágott dióval is, majd
méz , vaj , zsír , tojás , liszt , szódabikarbóna , tej , búzadara , porcukor , citrom , dió , csokoládé