Receptek

Diós mézes krémes

Nábelek Zsófia receptje

2022. január 24.

Hozzávalók a tésztához:

  • 140 g méz
  • 50 g vaj
  • 50 g zsír
  • 2 dl tej
  • 160 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 db citrom héja
  • 600 g finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só

Hozzávalók a diós krémhez:

  • 500 g tej
  • 100 g búzadara
  • 200 g porcukor
  • 1 db citrom héja
  • 250 g puha vaj
  • 120 g darált dió
  • 150 g tejcsokoládé és 2 ek vaj a befejezéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A mézet, a vajat, a zsírt, a tejet, a cukrot, a tojást, a sót és a citrom héját alacsony lángon megmelegítjük, közben folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és sima tésztát keverünk belőle. Ekkor még lágy a massza, ezért osszuk négy részre, fóliázzuk le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg a tészta megdermed.

Ezután a sütőt melegítsük elő 170 °C-ra.


A tésztákat egyenként vegyük ki a hűtőből, vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 × 40 centis téglalapra, és húzzuk egy jól belisztezett tepsi hátuljára. Süssük 7-9 percig, amíg világos színt kap. Még forrón húzzuk konyharuhára, így hagyjuk kihűlni a lapokat. Süssük ki a maradék három réteget ugyanígy.

A főzött krémalaphoz a tejhez adjuk hozzá a darát, a porcukor felét és a citromhéjat, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Simítsunk a felületére egy réteg fóliát, így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön.

A vajat habosítsuk ki a maradék porcukorral, forgassuk hozzá a langyosra hűlt krémet, végül a
darált diót is. A betöltéshez a krémet három részre osztva kenjük egyenletesen a tésztarétegek közé.

A kész süteményt fóliázzuk körbe, és egy napig pihentessük szobahőmérsékleten. Másnap olvasztott étcsokoládéval vonjuk be, megszórhatjuk durvára vágott dióval is, majd

szeletelés előtt hűtőben pihentessük egy órát.


méz , vaj , zsír , tojás , liszt , szódabikarbóna , tej , búzadara , porcukor , citrom , dió , csokoládé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra