Hírek

Magyar Konyha

2024. szeptember 18.

Mauro Elli , Olaszország

Michelin-csillagos ebéd, topkategóriás olíva olajok és sajtok, valamint római hangulatot idéző bárkultúra a Balaton Wine&Gourmet fesztivál vasárnapi napján


2024. szeptember 6-8-a között került megrendezésre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalásaként a Balaton Wine&Gourmet Veszprémben, ahol idén a meghívott vendégország Olaszország volt.


A fesztivál záró napján a kimagasló minőségű lombard Michelin-csillagos ebéd mellett nem hiányozhatott a szervezett bemutatókról és kóstolókról a minőségi olasz borok, bitterek és vermutok, s természetesen a gasztronómia is helyet kapott ezen a napon is, hiszen nincs olasz pillanat ételek nélkül. A vendégek mélyrehatóbban megismerhették az olívaolajok fajtáit és felhasználását, és betekintést nyerhettek a sajtok világába is…és persze sehonnan sem hiányozhatott a kóstolás. 




Mauro Elli



A záró nap csúcseseménye egyértelműen a Michelin-csillagos ebéd volt, ahol Mauro Elli séf káprázatos lombard fogásai mellé a Gabriele Valota enológus által kiválasztott habzó és bor tételsor került kísérőnek. 


Mauro Elli, a Michelin-csillagot 2017 óta minden évben megtartó Il Cantuccio étterem tulajdonosa és séfje, annak ellenére, hogy a világ számos pontján a legkiemeltebb helyeken mélyíthette el szakmai tudását, mégis mindig visszatért Észak-Olaszországba, a Comói-tó környékére, és olyan helyeket emelt a csúcsra, mint például a portofinoi Splendido konyhája. Egészen addig, amíg meg nem nyitotta az Il Cantuccio-t, majd 2021-ben fiával és legkedvesebb tanítványával az Osteria L'Abbicci-t. 




Torta paesana 


A fesztivál alkalmából ellátogatott Veszprémbe az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást.


Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a „Mercato”-val, vagyis olasz piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak olasz borokat. Ugyanitt, mivel még nincs vége a nyárnak, akinek hűsölni támadt kedve, Massimo Turano „gelato” előadásán volt a legjobb helyen, ahol mindent megtudhatott a világhírű olasz fagylaltok elkészítésének kulisszatitkairól, és persze meg is kóstolhatott egy-egy klasszikus és innovatív ízvilágú finomságot is. 





A sajtpártiaknak kedvezett Bocca Gorumet képviselőjének az előadása a Mercato területén, ahol mindent megtudhattak az olasz sajtokról, sőt, felbontásra került egy hatalmas Parmigiano Reggiano sajt is. 


A kávé barátai Simone Meriggi előadásán vehettek részt, ahol különböző fajta olasz kávékat kóstolhatott, miközben megtudhatta, melyik napszakban melyiket kell fogyasztania ahhoz, hogy észrevétlenül el tudjon vegyülni Olaszországban a helyiek között egy kisebb vagy nagyobb csészével a kezében. 




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló