Egy izraeli farmer kertjében termett a világ legnehezebb eperszeme.
A szokatlanul nagyra nőtt zöldségek és gyümölcsök mindig is lenyűgözték az embereket. Egy hatalmasra nőtt krumpli, egy látványos méretű répa, vagy a súlyával akár egy autót is összezúzni képes tök akár napokig is lázban tarthatja a közvéleményt.
Most kivételesen nem az áruházi polcokon virító, korai, íztelen-szagtalan, felpumpált változatokról beszélünk, hanem egy bizonyos fajta különleges egyedéről, amelyet néhány hete hivatalosan is a világ legsúlyosabbjaként tartanak számon.
Az izraeli Ariel Chahi gazdaságában beérett, megtermett eper a Guinness World Records igazolása szerint 289 grammot nyom, a hosszúsága csaknem 18, a kerülete pedig 33 centiméter.
A rekorder eper az Ilan-változat egyik egyede – ez a fajta egy Nir Dai nevű izraeli kutató nevéhez köthető, és termelői körökben általában is a nagy méretéről ismert.
Miután az óriási eperről szóló hírek ellepték az izraeli médiát, az újságírók persze megkeresték Dait is, aki elmondta:
„A mostani eperszezon, a késő január és február első fele, kifejezetten hideg időjárást hozott Izraelben” – magyarázta a kutató, aki szintén jelen volt a hivatalos Guinness-mérlegelésen. „Ez az eper a virágzást követő 45 napban a szokásosnál jóval lassabban fejlődött, valószínűleg így érhette el ezt az imponáló méretet, mire teljesen megérett. Az Ilan-változat már eddig is számos nagy méretű, szokatlan formájú gyümölcsöt produkált, de kétségkívül ez a legnagyobb eper, amit valaha láttam.”
Chachi gazda termése egy japán nehézsúlyú bajnokot taszított le a trónról: az Amaou fajtából származó, 250 grammos korábbi rekorder egy fukuokai kertben nőtt, és 2015 óta őrizte a pozícióját.