Hírek

Magyar Konyha

2024. augusztus 16.

A népszerű mesterséges édesítőszer, az eritrit, melyet cukorhelyettesítőt ízesített vizekben, fagylaltban és más alacsony kalóriatartalmú finomságokban használ az élelmiszeripar, szívrohamokhoz és szélütésekhez vezethet – állítják a kutatók.


Aki nem akar cukrot enni, van választása, de érdemes itt is mérlegelni, mit veszünk magunkhoz. A népszerű mesterséges édesítőszer, az eritrit, mely cukorhelyettesítőt általában ízesített vizekben, fagylaltban és más alacsony kalóriatartalmú finomságokban használ az élelmiszeripar, szívrohamokhoz és szélütésekhez vezethet – állítják a kutatók.


Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című folyóiratban közzétett új kutatás szerint az eritrites italt fogyasztóknál több mint kétszeres a vérrögök kialakulásának kockázata, mint a cukros üdítőt fogyasztók táborába tartozóknál. E tény megállapításához két kis csoport adatait elemezték a kutatók – 10 embert vizsgáltak, akik 30 gramm eritrit mesterséges édesítőszert tartalmazó italt ittak, és 10 olyat, akik 30 gramm cukrot tartalmazó italt. Mindkét csoport tagjaitól vért vettek az ital elfogyasztása előtt és az azt követő 30 percben. A kutatók arra jutottak, hogy az eritritet tartalmazó italt fogyasztóknál több mint a kétszerese a vérrögök kialakulásának kockázata. (Vérrögök képződhetnek az erekben, amelyek feljuthatnak a szívbe vagy az agyba, szívrohamot vagy szélütést okozva ezáltal.)





Nem ez az első alkalom, hogy az eritrit biztonságosságát megkérdőjelezik. A Nature Medicine-ben megjelent 2023-as tanulmány az édesítőszert a stroke, a szívinfarktus és a halálozás magasabb kockázatához sorolta.  


Fontos rámutatni azonban, hogy a kutatás kis mintavételen történt, igaz az eredmények a szemöldökfelhúzás szintjét elérik, mindazonáltal fontos, hogy helyezzük az új ismereteket perspektívába, hiszen a cukros élelmiszerek fogyasztása is betegségek kialaulásához vezet.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek