Hírek

Kitzinger Szonja

2024. augusztus 17.

Mesterségek Ünnepe , Törökország , Török-Magyar Kulturális Évad

A szép, lassan készülő kézműves termékek vására mától indul. Érdemes a Budai Várba látogatni az ünnepi hétvégén.


Törökország díszvendégként vesz részt a 38. Budavári Népművészeti Fesztiválon (Mesterségek Ünnepe), melyet augusztus 17-20. között rendeznek meg Budapesten . A vendégválasztás nem véletlen: 2024-ben Török-Magyar Kulturális Évad zajlik. 


A fesztiválon részt vesznek a Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma által elismert hagyományos török kézműves művészek, valamint az Isztambuli Állami Modern Népzenei Együttes tagjai. A tervek szerint a szövés, hímzés, márványozás, lefkara, jemencilik, báb- és középjáték, kalligráfia, rózsafüzérkészítés, hagyományos ruhababák, csempekészítés, rézfeldolgozás, meleg üvegművészet és fa játékkészítés területén tevékenykedő mesterek élő bemutatókkal és műhelymunkákkal ismertetik meg a látogatókat.


A három legjobban várt bemutatónk:


1. Rézművesség


A rezet kovácsolás, mázazás, öntés (olvasztás), és préselési technikákkal dolgozták fel és tették használhatóvá, díszítésre alkalmassá. A mindennapi életben fazekakként és serpenyőkként (tálcák, kancsók, kávéfőzők, köpülők, vödrök stb), díszítő ékszerekként, építészeti szerkezetekben (ajtók, ajtó dekorációk), dekorációs tárgyakként, sisakokként és sok másként ötvözetként használják.


2. Imafüzérkészítés






Az imafüzér egy bizonyos számú gyöngyből álló füzér, amely az ismétlődő cselekvések számlálására szolgál. A gyöngyök különböző fémekből vagy anyagokból készülnek, és a felhasznált alapanyag típusa alapján kapják a nevüket. A különböző kövek mellett szarvakat, borostyánt, csontot, fogakat, gyöngyházat, fakérget, üveget, egyes gyümölcsmagokat és fákat is felhasználnak a gyöngyök gyártásához. Az olajbogyómagból készített gyöngyökhöz a vadon élő olajfákról nyert olajbogyómagokat használják. Miután az olajbogyómagokat alaposan megmosták, néhány napig száradni hagyják őket. Amikor a magok eléggé megszáradtak, csiszolópapír segítségével megcsiszolják őket, és a közepüket átfúrják. Ezután a magokat egy madzagra fűzik fel. Az imagyöngyök készítésénél a gyöngyöket faragásokkal vagy drágakövekkel és fémekkel díszíthetik.


3. Ebru – A török márványpapír művészete







A márványozás egy hagyományos művészeti forma, amely egyedi technikákat és színeket használ a tálcán lévő víz felszínén kialakult minták papírra történő átviteléhez. Az ősi török kultúra fontos eleme, a márványozás művészete 2014. november 27-én „Ebru, török papír díszítőművészet” néven felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló