Hírek

Knap Gábor

2024. augusztus 2.

kovács alfréd , édes vonal , ország tortája , mákvirág , zöld málna

„Nagyon mákosnak érzem magam” – mondta az eredményhirdetés után Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, akinek Mákvirág nevű alkotása lett idén az Ország Tortája. A sütemény eleinte teljesen fehér volt, később kapta a lilás színeket.

„Nagyon mákosnak érzem magam” – mondta az eredményhirdetés után Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, akinek Mákvirág nevű alkotása lett idén az Ország Tortája. A sütemény eleinte teljesen fehér volt, később kapta a lilás színeket.

A váci Édes Vonal cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. A Magyar Konyha kérésére Kovács Alfréd felidézte, hogy a nyertes süti a cukrászda márciusi nyitását megelőző termékfejlesztés során született. Korábban ugyanis az Édes Vonal csak megrendelésre, viszonteladóknak készített termékeket.

A Mákvirág könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.




Ez az én szám ízére hangolt torta, olyan anyagokkal, amelyek a saját kedvenceim – mondta a cukrász. „A mák és a feketeribizli régi kedvencem, és a mandulalisztet is szívesen használom. Később derült ki, hogy a Mákvirág szinte teljesen egybevág a versenykiírással. Szinte pontosan úgy tudtam beadni a pályázatra, ahogyan azt eleinte elképzeltem” – árulta el. Annyi változás történt, hogy a torta első változata teljesen fehér volt, a mákvirágra utaló lila felső rész, amely a színét ugyancsak a feketeribizlinek köszönheti, később került rá. Az, hogy ez a torta nyert, szó szerint a véletlenek egybeesése – összegzett Kovács Alfréd.

Vácon, az Édes Vonalban egyébként a tradicionális magyar sütemények – Dobos torta, Eszterházy torta, somlói, krémesek – mellett újhullámos, főképp francia stílusú desszertek készülnek. Az Ország Tortája náluk is az augusztus 19-i, hivatalos bemutató után lesz kapható.


Szegeden nő a Zöld málna


Magyarország cukormentes tortája a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortát bemutatva elmondta, hogy abban a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló